Skip to main content

Kamergenoten Van Wetering en Freriks kunnen en willen zich niet meer verschuilen

Ze waren er allebei al bij op het gouden WK in 2019, maar voelen voor het aankomende EK een heel andere druk: kamergenoten Bo van Wetering (23, links op de foto) en Merel Freriks (24).

Advertentie

Al enkele jaren horen Van Wetering en Freriks bij Oranje. Eerst vooral als back-up, maar in Skopje kan het duo zich door ervaring in de Champions League en afwezigheid van boegbeelden als Danick Snelder, Lois Abbingh en Tess Wester niet meer verschuilen.

“Ik zou het niet een ander gevoel noemen, maar het klopt wel dat ik met andere verwachtingen aan dit EK ga starten”, legt Van Wetering uit. Sinds Martine Smeets bij Oranje is gestopt is Van Wetering bij de nationale ploeg de nummer één op de linkerhoek.

26 goals in Champions League
De Noord-Hollandse is in vorm. Bij haar Deense club Odense Håndbold is Van Wetering sterk gestart aan het nieuwe seizoen. “Ook in de Champions League gaat het lekker. Dat zorgt voor vertrouwen. Dat je weet dat je op hoog niveau kan presteren.” Van Wetering heeft er in zes groepsduels in de Champions League al 26 gemaakt.

Advertentie

Ook voor roomie Freriks lonkt in Noord-Macedonië een basisplaats. “Ik heb bij de nationale ploeg voorzichtige stapjes gezet”, vertelt de cirkelspeelster van Brest Bretagne. Freriks is in de zomer overgekomen van Borussia Dortmund. “Bij het Nederlands team me eerst in de dekking laten zien, maar nu ook aanvallend. De opbouwers weten me steeds beter te vinden.”

Vanaf minuut één
Freriks liet vorige week tijdens de Golden League een sterke indruk achter. In Stavanger kreeg ze door afwezigheid van positiegenoot Snelder heel veel speelminuten. “Door alle wedstrijden op topniveau, ook bij de club, gaat je niveau omhoog. Je krijgt bevestiging. Nu weet ik dat ik het hoge niveau van het EK aankan. Niet alleen als invaller, maar ook vanaf minuut één.”

“De Golden League heeft wel meer verwachtingen gewekt”, besluit Van Wetering. Freriks sluit aan: “We dachten eerst vanuit een soort underdog-rol naar het EK te gaan, maar vorige week hebben we aangetoond met de toplanden mee te kunnen. Nu willen we ook meer laten zien.”

Lees ook: Ziggo Sport volgt Oranjedames in Skopje op de voet

Foto: Tina Kolthof

Advertentie