Skip to main content

Kooijman: “Iedere training voel ik me sterker”

Hij had geen rekening gehouden met de finale, maar Evert Kooijman (26) liet zich afgelopen zondag toch even in Volendam zien. “Ik hoop de volgende wedstrijd mijn rol te kunnen uitbreiden.”

Advertentie

In de winter raakte Kooijman zwaar geblesseerd aan zijn knie. Niet alleen haakte de cirkelspeler af voor het EK, maar ook moest hij Volendam in de titelstrijd in de steek laten. “Balen, want toen ik een jaar geleden in Noord-Holland tekende hebben we het gehad over het winnen van prijzen.”

Vanaf de kant zag Kooijman de oranjehemden acht van de tien wedstrijden in de HandbalNL League winnen. “Een heel knappe run!”, aldus Kooijman. Nog meer goed nieuws: In de staart van de play-offs maakte hij zijn rentree. “Daar had ik helemaal geen rekening meer mee gehouden. Ik had best veel moeite met de overgang van kracht naar zaal.”

Eerste meters onwennig
Kooijman vervolgt: “Tijdens mijn revalidatie ben ik zes kilo aangekomen. Mijn vetpercentage is gelijk gebleven, dus het zijn allemaal spieren. Vooral in mijn benen. Daar denk ik in de toekomst profijt van te hebben, maar mijn eerste meters op het trainingsveld waren onwennig.”

Advertentie

In 2021 koos Kooijman voor het verhaal van Volendam. Na heel succesvolle jaren bij het Belgische Achilles Bocholt. “Ik ben nog nooit niet kampioen geworden. Best een goede streak in finales”, lacht Kooijman. De afgelopen jaren heeft hij meermaals de landstitel van België, beker en BENE-League omhoog gehouden.

Fitter voor de toekomst
Terug naar 2022. Kooijman heeft in de tweede seizoenshelft heel wat uren in het krachthonk versleten. “Met mijn fysio’s heb ik na een aantal maanden de druk eraf gehaald en ben me gaan focussen op het nieuwe seizoen”, gaat de oud-speler van LIONS verder. “Dat is wel een les. Soms moet je, ondanks de wil om weer snel op het veld te staan, de tijd nemen en nog gezonder terugkomen. M’n lichaam fitter maken voor de toekomst.”

Spelen tegen Quintus, LIONS en afgelopen zondag ook in de finale tegen Aalsmeer. Een cadeautje voor Kooijman die positiegenoot Alex Binderis goed heeft zien invallen. “Iedere training voel ik me sterker. Ik hoop de volgende wedstrijd mijn rol te kunnen uitbreiden. In de finale staan is voor Volendam zó belangrijk. Dat kun je ook aan de publieke belangstelling zien.”

Circus weer naar Volendam
Volendam moet aanstaande zondag terugkomen van een 0-1 achterstand. “In de competitie hebben we twee keer bij Aalsmeer kunnen winnen. Een gekke statistiek die me niet zo heel veel zegt, hoor”, besluit Kooijman. “Aalsmeer heeft veel ervaring in het spelen van finales. Wij beschikken misschien over een beetje meer kwaliteit. Ik hoop dat we van de nederlaag leren en er een derde wedstrijd uit slepen. Zodat het circus weer naar Volendam komt.”

Foto: FotoReza

Advertentie