Kwiek en Hoogeveen weer ijverig: Bemoeien met de topploegen

By 23 juli 2020augustus 4th, 2020Competities, Eredivisie, Featured

Zeven jaar geleden werd hij als vervanger van de ontslagen Rob Fiege bij Hurry-Up als oefenmeester voor de leeuwen gegooid. Een avontuur in Duitsland en Emmen verder gaat Lars Hoogeveen met Kwiek uit Raalte de eredivisie in.

Advertentie

Met plaatsing voor het finaleweekend van de toenmalige Benelux Liga en kampioenspoule deed Hoogeveen het in 2013 naar behoren. Via de Zwartemeerders kwam hij bij de opleidingsploeg van HSG Nordhorn-Lingen terecht. “Ik heb al een hoop ervaring kunnen opdoen. Bij de stap van tweede divisie naar eredivisie voel ik gezonde wedstrijdspanning.”

Kwiek presenteerde Hoogeveen in de lente als opvolger van succestrainer Tonio van Rhee. Laatstgenoemde stelde met de formatie uit Raalte promotie naar de eredivisie veilig. “Ik moet Tonio en de ploeg grote complimenten geven. Met slechts één competitienederlaag hebben ze het uitzonderlijk goed gedaan”, zegt Hoogeveen. “De afgelopen jaren heb ik vaker gesproken met Kwiek. Toen was de tijd niet rijp. Nu voelde het, het juiste moment om wel te komen.”

Verder in Duitsland
De afgelopen drie seizoenen was Hoogeveen in dienst bij SVBO. Met de club uit Emmen promoveerde hij van de afdelingsklasse naar de hoofdklasse en van de hoofdklasse naar de tweede divisie. “Na mijn periode bij HSG Nordhorn-Lingen 2 wilde ik verder in Duitsland. Toen werd mijn zoontje, Jens, geboren en merkte ik dat ik hem veel meer wilde zien. Ik was weinig thuis en wilde dat veranderen. SVBO had een interessant verhaal en dat kon ik beter combineren met het gezinsleven.”

Advertentie

“We zullen hard aan onze dekking moeten werken”

In de tweede divisie begon het hoofdtrainerschap in de nationale top toch weer te kriebelen bij Hoogeveen. “Er zitten op dat niveau wedstrijden tussen dat je beter bent, maar doordat er niet met hars gespeeld mag worden verlies je deze toch. Dat is wel eens frustrerend”, legt Hoogeveen uit. “Dan zie je collegatrainers om je heen heel leuke dingen doen en laait de ambitie, ondanks heel fijne jaren bij SVBO, weer op.”

Op tempo
Hoogeveen krijgt de taak van Kwiek een stabiele eredivisionist te maken. De rood-zwarten hebben veel indruk gemaakt in de eerste divisie. “Het afgelopen seizoen hebben ze op tempo veel tegenstanders kunnen overlopen. Ze zijn maar weinig in een zes-tegen-zes-situatie gekomen. Dat gaat na de zomer veranderen, natuurlijk. Alle ploegen in de eredivisie hanteren dat tempo. We zullen hard aan onze dekking moeten werken.”

Na een herstart op een niveau lager is bij Kwiek de honger naar presteren in de eredivisie gegroeid. “Wat er mogelijk is in Raalte?”, vraagt Hoogeveen zich hardop af. “Een boel. Het tweede is gepromoveerd naar de eerste divisie en de A-junioren spelen landelijk. Het perfecte opleidingsplaatje. Als we stabiel kunnen worden zie ik veel mooie dingen bij Kwiek gebeuren. Misschien kunnen we ons gaan bemoeien met de topploegen.”

Drenthe
In Overijssel krijgt de Drentse oefenmeester een aantal provinciegenoten onder zijn hoede. “Ja, dat is wel grappig. De pers in het Oosten begint daar al over”, merkt Hoogeveen op. Claudia ter Wal (Beilen), Danique de Jong, Jessica Hilbrands en nieuweling Daphne Luchies (allen E&O) komen uit Drenthe. “Daphne is een groot talent. Maar dat label wordt al snel op een goede, jonge speelster geplakt. Ik zie het als een uitdaging van haar een eredivisiespeelster te maken. Het materiaal is goed!”

Afgelopen maandag is Hoogeveen de voorbereiding op het nieuwe seizoen gestart. “Het was heerlijk weer een harsbal in de handen te hebben”, lacht hij tot slot. “Het team wil hard werken. Het is ook een intelligente groep. Ze hebben een mening over het spel en zo wil ik ook coachen. Dat zie je veel vaker tegenwoordig. Het is niet meer dat ik uitmaak hoe we spelen. De groep heeft inbreng, het is een wisselwerking.”

Foto: Tina Kolthof

Advertentie