Langedijk heeft in Nibbixwoud niet alleen maar vrienden gemaakt

By 1 oktober 2021oktober 15th, 2021Achtergrond, Artikelen, Competities, Eredivisie, Voorpagina

Na twee seizoenen investeren is het voor de fanatieke Arthur Langedijk (55) en SEW tijd om te oogsten. “Je moet je conformeren aan het programma.”

Advertentie

Tijdens de aanstelling van Langedijk in Nibbixwoud presenteerde SEW in de lente van 2019 gelijktijdig een hyperambities plan. De oud-landskampioen moet weer terug naar de top en dit jaar gaan de blauw-witten zich met de titelfavorieten meten. 

Vanaf dit seizoen is niet alleen opleiden belangrijk bij SEW. De punten gaan geteld worden. “Het programma staat. De club heeft de omslag van breedtesport naar topsport gemaakt. Ze waren in het dorp in slaap gesust. Alleen met hard werken kunnen we met de topploegen mee”, is Langedijk meteen stellig. “Dat zijn we neer gaan zetten.”

VOC en Venlo
De hoofdcoach, die keeperstrainer Ruud van den Broeck aan zijn staf heeft toegevoegd, heeft altijd een sterke mening gehad. Ook over het eredivisieseizoen dat net begonnen is. “Met VOC, VZV, Quintus en Venlo gaan we om het kampioenschap spelen. Ons driejarenplan is na dit jaar ten einde. We zouden er moeten staan. Ik moet wel eerlijk zijn dat het afgelopen seizoen door corona als verloren voelt. Ook hebben we nu nog veel blessures en zwangere speelsters. In november zullen we er moeten staan.”

Advertentie

Na het punt tegen Quintus en overwinning in Deurningen is SEW nog ongeslagen. Langedijk wil niet te hard van stapel lopen en trapt voor even op de rem. “Over een maand krijgen we de grote ploegen. Tegen de ‘kleintjes’ moeten we scherp blijven. We sluiten de eerste seizoenshelft in december af tegen VOC en Venlo. Dan gaan we zien hoe goed we zijn”, vertelt de hoofdcoach van de Noord-Hollanders. “Ik heb vertrouwen in de ingeslagen weg.”

Conformeren aan het programma
Langedijk heeft sinds zijn aanstelling in Nibbixwoud wel wat bergen moeten verzetten. “En dat heeft me niet alleen maar vrienden opgeleverd”, is hij eerlijk. “Ik heb het driejarenplan omschreven als een trein. Ik ben de machinist. Speelsters meegegaan, maar ook van de trein gesprongen. Die konden de commitment niet aan. Je moet je conformeren aan het programma. Dan maakt het mij niet uit of je ouders al jaren vrijwilligers bij deze club zijn. Ik wil alleen werken met meiden die ervoor willen gaan.”

“We zijn bij SEW flink wat meer gaan trainen. Daar moet je als student over werkende natuurlijk wel wat voor laten. Maar ik geloof erin dat alleen zo succes wordt bereikt. Door het maken van veel uren en brengen van offers. Dat doe ik ook”, gaat Langedijk verder. Hij geeft Nederlands op een VMBO-school. “Ik kan direct zijn, maar ben zeker geen boeman. Als je niet goed genoeg bent moet je terug naar het tweede. Ik geef er altijd tekst en uitleg bij. Er zijn ook collega’s die dit uit de weg gaan.”

Pedagogiek
De Nijmegenaar is bloedfanatiek en niet de meest populair bij zijn collega’s, maar hecht daar geen waarde aan. Sterker nog: “Daar heb ik totaal geen boodschap aan. Ik leef mee en ben langs de lijn aanwezig. Sta inderdaad soms te gebaren. Mensen denken Arthur’tje te kennen, omdat ze mij als coach hebben zien schreeuwen. Maar ik sta al m’n hele leven lang voor de klas en heb de pedagogiek hoog in het vaandel staan. Bij alle clubs waar ik geweest ben ontvang ik van spelers en speelsters nog altijd appjes. Dan vragen ze om advies of willen weten wat ik van hun overstap naar een andere club vind.”

Dit jaar moet het in Nibbixwoud gebeuren. “Ik heb het al 86 keer gezegd: je moet trainen. Ondanks de opgelopen achterstand door het coronajaar gaan we kijken of we dit jaar de vruchten al kunnen plukken. En anders moet het volgend jaar gebeuren”, vertelt Langedijk. “Als ik zie wat onze A-junioren nu soms laten zien denk ik dat we iets voor de lange termijn hebben neergezet. Daarnaast hebben we een aantal goede speelsters met ervaring weten toe te voegen.”

Danique Boonkamp
Zo is Alyssa Alings in Nibbixwoud terug in de eredivisie. Langedijk besluit: “Danique Boonkamp is in december terug van haar knieblessure. Die schiet hard, joh, en zal de dekking gaan aansturen. Ze nam in de Bundesliga alle penalty’s. Dan ben je een goeie. Zo iemand heb je nodig om in belangrijke wedstrijden iets je kant op te laten vallen.”

Foto: Jaap van der Pijll

Advertentie