Loeffen laat Dynamico niet zo maar in de steek

By 30 september 2021oktober 15th, 2021Achtergrond, Artikelen, Competities, Eredivisie, Voorpagina

Na zes promoties speelt Erik Loeffen (30) eindelijk in de eredivisie. Een schouderblessure staat de clubman uit Noord-Brabant niet in de weg de tocht met Dynamico door te zetten.

Advertentie

Als vijftienjarige debuteerde Loeffen in het tenue van ‘zijn’ Olympia’89 in het eerste. Toen speelde de club uit Oss nog niet in de eredivisie. Laat staan landelijk. “We zijn begonnen in de derde klasse in Noord-Brabant. Ja, echt waar”, vertelt Loeffen gniffelend.

De opbouwer moet er zelf ook even om lachen. Inmiddels is hij vijftien jaar verder en staat Dynamico, voort gekomen uit een fusie tussen Olympia en DOS’80 uit Heesch, op de ranglijst tussen clubs als Hellas, Houten en BFC. “Toen we op mijn twintigste promoveerden naar de regioklasse heb ik geroepen de eerste divisie, met toen nog Olympia’89, te willen bereiken. De eredivisie hebben we lang niet als reëel doel gezien.”

In de we-vorm
Loeffen spreekt vaak in we-vorm. Samen met vier huidige teamgenoten is hij vanuit de derde klasse opgeklommen naar het hoogste, nationale niveau. “We hebben altijd een goede opleiding gehad en plaatsten ons vaak voor NK’s. Van iedere lichting breken de grootste talenten door en we kunnen hen vaak behouden. Bij Dynamico wordt niet zo maar gelopen. Daardoor blijft het clubgevoel sterk. Dat is onze kracht.”

Advertentie

Toch heeft Loeffen moeten aanzien dat twee talenten afgelopen zomer zijn vertrokken: Jordi van Erp (Quintus) en Kyan van Berlo (Houten). “Als ze willen, laten we ze gaan en hopen ze ooit nog eens bij de club te kunnen verwelkomen”, legt de aanvoerder van de hoofdmacht uit. Reden genoeg voor Loeffen om er zelf weer hard aan te gaan trekken. Want vanaf december 2019 stond hij bijna achttien maanden niet op het veld. “Ik dacht dat ik mijn laatste wedstrijd gespeeld had.”

Streep onder kunnen zetten
Schouderklachten wierpen Loeffen sterk terug. De coronaperiode greep de dertiger aan de spieren rond zijn schouder nog één keer te trainen. “Na zes promoties op rij vond ik dit niet de juiste manier om te stoppen. Daar kwam mijn drive om in de fitness flink aan de slag te gaan vandaan”, zegt Loeffen. “Je hebt als vriendengroep iets moois opgebouwd. Wat zeg ik, we hebben het tot de eredivisie geschopt. Ik wil er een goede streep onder kunnen zetten.”

Dynamico kan Loeffen op de linkeropbouwpositie heel erg goed gebruiken. “De spoeling is bij ons in tegenstelling tot de top van de eredivisie maar dun”, klinkt het helder. Tegen DFS Arnhem en Aalsmeer 2 bleef Dynamico puntloos achter. “We hebben een goede dag nodig. Dan kunnen we winnen. We staan op dit moment laatste, maar nog eens vijf andere ploegen hebben ook nul punten. Met hen moeten we om lijfsbehoud gaan spelen.”

Koppies omhoog
“Ik probeer de gezelligheid er altijd wel in te houden. Ook tijdens een uitwedstrijd die we stevig verliezen. In de kleedkamer en kantine moet een lolletje kunnen. We betalen allemaal gewoon contributie”, legt Loeffen uit. “Een teamgenoot heeft een aantal jaar geleden een busje gekocht. Daarmee gaan we op pad en hebben we het met elkaar leuk. De koppies moeten omhoog zijn. Zowel binnen als buiten de lijnen heb ik een soort van coachrol. Maar punten moeten op een gegeven moment wel gaan komen. Zo eerlijk moeten we ook zijn.”

Dit weekend mag Dynamico het in eigen huis tegen hoogvlieger Tachos proberen. De vorige club van trainer/coach Vladan Mijalkovic. Dan verschijnt Loeffen weer met veel zin aan de start van een eredivisieduel.

Foto: Rachelle Fotografie

Advertentie