Skip to main content

Machtige comeback Zweden leidt tot halve finale

By 26 januari 2022Voorpagina

Bij 19-23 en nog vijf minuten op de klok leek Noorwegen aan de haal te gaan met de laatste halve finaleplaats op het EK. Na een uur ging opponent Zweden feestend van het veld.

Advertentie

Door uitstekend keeperswerk van Kristian Sæverås, de goalie keerde voor rust vijftig procent van de ballen van Zweden, ging Noorwegen gisteravond bij een comfortabele tussenstand van 9-14 rusten. Tot aan het treffen in Bratislava hadden beide landen op het eindtoernooi nog niet verloren.

Na 17-19 bracht Sander Sagosen de marge van Noorwegen vijf minuten voor tijd weer op vier. Het bleek de laatste treffer van de rood-blauwen in het topduel op het EK. Albin Lagergren, spelmaker Jim Gottfridsson en Hampus Wanne zorgden twee minuten voor tijd plots voor de gelijke stand (23-23). Inmiddels had invaldoelman Peter Johannesson een stoppercentage van vijftig procent bereikt.

Valter Chrintz
In de slotminuut kreeg een heldhaftig Zweden een strafworp. Rechterhoek Valter Chrintz, door besmettingen bij positiecollega’s pas een week bij de EK-ploeg, mikte vijftien tellen voor het eind de eerste voorsprong van de ploeg in het geel en blauw tegen de touwen.

Tijdens een laatste wanhoopspoging van Noorwegen belandde de bal in de handen van Sagosen. De topschutter miste het doel waarna Zweedse reserves hossend het veld op gingen. Als nummer twee van hoofdgroep 2 nemen de Scandinaviërs het vrijdagavond op tegen Denemarken of Frankrijk.

Denemarken – Frankrijk
De groepsgenoten van Oranje spelen vanavond om 20:30 om de eerste plaats in groepshoofd 2. De winnaar ontloopt bij de laatste vier titelhouder Spanje. De verliezer van Denemarken – Frankrijk komt Zweden tegen.

Advertentie