Moedig Nederland strandt in Spanje

By 13 december 2021Oranje, Oranje Dames, Voorpagina

Een moedig Oranje is vlak voor de kwartfinale van het WK in Spanje door een nipte nederlaag tegen Noorwegen gestrand: 34-37.

Nederland opende beresterk tegen de Europees kampioen. Bij 12-6 vluchtten de Noren de time-out in. Bo van Wetering en negenvoudig doelpuntenmaker Dione Housheer lieten zien uit het juiste hout gesneden te zijn. Tussen de palen speelde Tess Wester haar beste helft van het eindtoernooi.

Nog voor rust kwam de opponent op gelijke hoogte. Vooral via Henny Reistad kwam Noorwegen weer in het gewenste ritme. De linkeropbouwer van Team Esbjerg kwam in een uur tot negen uit tien.

Inger Smits
Na de pauze (17-17) leek het bij 20-24 al mis te gaan voor Nederland. Invaller Inger Smits nam Oranje twintig minuten voor tijd bij de hand. Door fraaie goals en slimme passes van de Limburgse spelmaakster stond het in de vijftigste minuut weer 27-28.

Diezelfde Smits kon drie minuten voor tijd opnieuw voor de aansluiting zorgen. Haar eerste misser, een lobje op de lat, betekende de beslissing in Spanje.

Eerste nederlaag
Door de eerste nederlaag op het WK valt het doek voor het Nederlands team. De titelhouder eindigt in hoofdgroep twee op plaats drie en moet de wereldbeker achter laten.