Skip to main content

Na veertien stops in Boedapest moet Van Leeuwen een kaakreconstructie afmaken

Niet Bart Ravensbergen, Dennis Schellekens, keeperstrainer Gerrie Eijlers, Arjan Versteijnen, Mark van den Beucken of René de Knegt werd vanavond op het EK in Hongarije tegen Montenegro ‘MOTM’, maar optie nummer zeven: de 34-jarige invaller Thijs van Leeuwen. 

Advertentie

“Zou ik je zeggen dat ik na het laatste fluitsignaal eerst niet snapte waarom iedereen naar me toe liep? Ik wilde niet in de arena staan om vliegen te vangen en heb me daar erg op gefocust. Pas in de mixed zone vertelde een journalist me dat ik een stoppercentage van boven de veertig procent had. Ik verstond eerst veertien.”

Zo, de supersub van de Oranjemannen is aan het woord geweest. Een reactie van Van Leeuwen op wat er vanmiddag is gebeurd is bijna overbodig, want als je de zotte tijdlijn opstelt kun je ook zonder de woorden van de hoofdrolspeler concluderen dat het verloop van het EK-duel van Nederland tegen Montenegro (30-34) onvoorstelbaar is.

Ravensbergen, Schellekens, Eijlers en Versteijnen besmet. Van den Beucken niet op het vliegtuig. De Knegt kon de nationale ploeg in de eerste tien minuten tegen Montenegro niet helpen. Dan maar Van Leeuwen proberen, moet Edwin Kippers gedacht hebben. Hij op de bank als eerste man, omdat ook bondscoach Erlingur Richardsson in de ochtend positief op het coronavirus testte.

Advertentie

Hartslag van tweehonderd
“Ik zou eigenlijk vandaag de verjaardag van m’n vriendin vieren”, biecht Van Leeuwen op. “Dan zouden we de wedstrijd tegen Montenegro op de televisie gaan kijken. Toen Edwin (Kippers, red.) me gisteren op m’n werk belde om naar Hongarije te komen had ik een hartslag van tweehonderd per minuut, schat ik zo in.”

In vijftig minuten tijd kwam Van Leeuwen – onder contract bij het Belgische Sporting Pelt, de werkweek volmakend in eigen land – tot liefst veertien stops. Na de pauze keerde hij meer dan de helft van de ballen van de Montenegrijnen. Vooruit, zijn vriendin vergeeft Van Leeuwen de keuze naar Boedapest af te reizen.

Kaakreconstructie
De telefoon van de winnende doelman is inmiddels ontploft. Na het rondje langs de pers (“Het waren er ongebruikelijk veel, ja”) stonden alle andere Oranjemannen Van Leeuwen op te wachten in de kleedkamer. “Ja, een leuk moment. Dit is tot nu toe de mooiste wedstrijd die ik ook ooit gespeeld heb. Maar ik heb nog langer vrij van werk moeten nemen. We mogen nog twee keer aan de bak dit EK.”

“Eventjes genieten en dan moet de knop snel om”, besluit de mechanisch ontwerper taakbewust. “Morgenochtend gaat m’n laptop ook nog even open. Mijn baas was het eerst helemaal niet eens met de trip naar Hongarije, want ik moest nog een kaakreconstructie afmaken. Nu heeft-ie er denk ik wel vrede mee. Het werk komt nog voor het einde van dit weekend af, heb ik beloofd.”

Foto: FotoReza

Advertentie