Nederland als groepswinnaar naar halve finale EK

By 14 december 2016Oranje, Oranje Dames, Voorpagina

De Oranjedames hebben zich door de 24-29 overwinning op Spanje als groepswinnaar geplaatst voor de halve finale van het EK in Zweden. In Göteborg kwam Spanje in de tweede helft brutaal op voorsprong.

In de eerste dertig minuten gaf Oranje twee keer een comfortabele voorsprong weg. Bij 3-6 kwamen de Spanjaarden terug (6-6), waarna Estavana Polman met vier goals Nederland weer lucht gaf (7-12). Wester moest, ondanks drie gestopte strafworpen, toezien hoe de opponent in de laatste tien minuten van de eerste helft terug kwam tot 13-15.

Zweten in Göteborg
Na rust kwam de formatie van Helle Thomsen niet in het gewenste ritme. De Spaanse muur werd moeizaam beslecht en verdedigend kon de 19-18 (na een 4-0 run) niet voorkomen worden. Met haar vierde treffer in de tweede helft bracht Nycke Groot haar ploeg in het spoor van Spanje.

Een kwartier voor tijd herpakte Oranje zich. Wester stopte, Polman prikte in de geprezen omschakeling de 20-22 binnen. In de slotfase morste het brutale Spanje. Vijf minuten voor tijd bracht de speelster van het Deense Team Esbjerg de nationale ploeg in veilige haven (22-25).

Geschiedenis
Zo plaatst Nederland zich voor het eerst in de geschiedenis voor de laatste vier van een Europees kampioenschap. Door de vijfde overwinning op rij kruist Nederland vrijdag met de nummer twee van groep 2. De opponent wordt later vanavond bekend.

De plaatsing heeft tevens als gevolg dat Oranje geplaatst is voor het aanstaande WK, dat over precies een jaar in Duitsland gehouden wordt. Door het EK-resultaat hoeft de formatie van Helle Thomsen geen kwalificatie te spelen.