Nederland geeft oefenzege uit handen

By 3 januari 2020Oranje, Oranje Heren, Voorpagina

De Oranjemannen hebben op de Yellow Cup in Zwitserland een zege op Tunesië uit handen gegeven. Na rust verspeelde de nationale ploeg, in voorbereiding op het EK, een voorsprong van vijf doelpunten tegen de kampioen van Afrika: 30-29.

Na een aftastend openingskwartier (4-4) kwam Oranje via Luc Steins en Bobby Schagen op voorsprong: 8-9. Met zes stops in de eerste twintig minuten maakte doelman Bart Ravensbergen indruk. Vlak voor rust viel spelmaker Steins uit met een blessure en keerde niet meer terug in het duel.

In de tweede helft sloeg Nederland, waar Niels Versteijnen en Tim Remer op de tribune plaatsnamen, in de omschakeling een gaatje. De dekking functioneerde. In de break-out sloegen Jeffrey Boomhouwer en Kay Smits, met zijn vierde, toe. Na 19-24 kwam het geslepen Tunesië terug.

Negende strafworp
De aanvalsmachine van Oranje haperde. Vijf minuten voor tijd kwamen de Afrikanen op gelijke hoogte (27-27). De derde van routinier Fabian van Olphen betekende de laatste voorsprong van Nederland. In het slot verzilverde Tunesië de negende strafworp waarna Oranje met nog vijftien seconden op de klok het net niet meer wist te vinden.

Over minder dan 24 uur wacht Oekraïne. Ook de aanstaande opponent heeft zich geplaatst voor het EK. De tweede partij van Nederland op de Yellow Cup begint om 17:15.

Zestien spelers
Op 9 januari debuteert de nationale ploeg op het EK. In Trondheim is Duitsland de tegenstander. Ook titelhouder Spanje en Letland zitten in de groep van de formatie van bondscoach Erlingur Richardsson. Voor het eindtoernooi moet de IJslander de 20-koppige selectie van de Oranjemannen terugbrengen tot zestien spelers.

Doelpuntenmakers Oranje: Kay Smits en Bobby Schagen 5, Fabian van Olphen, Jeffrey Boomhouwer, Iso Sluijters, Dani Baijens en Ephrahim Jerry 3, Luc Steins 2, Samir Benghanem en Alec Smit 1.