“Nederlandse speelsters zijn interessant geworden in Denemarken”

Sinds 2015 speelt international Debbie Bont in Denemarken. De 27-jarige linkspoot maakte de opmars van haar club København Håndbold mee. Een gok en prompt speelt de Volendamse om de prijzen in de heetste competitie van Europa.

Advertentie

Of Denemarken het nieuwe Duitsland is? “Nee, die twee competities kun je niet met elkaar vergelijken”, maakt Debbie Bont snel duidelijk. Van 2012 tot 2014 was de rechterhoekspeelster actief voor Leipzig HC. “De Deense competitie heeft een rijke geschiedenis met clubs als Viborg en Esbjerg. Je ziet dat de Bundesliga afzwakt, maar Denemarken is altijd een handballand geweest.”

Sprong
“Clubs komen dichterbij elkaar qua niveau”, vindt de international. “Iedere wedstrijd is spannend. Je hebt een stuk of zeven à acht clubs die weinig voor elkaar onder doen. In Duitsland is de top al een aantal jaar duidelijk. Dat is misschien het verschil tussen de competities.”

“In Duitsland is de top al een aantal jaar duidelijk”

Drie jaar geleden nam Bont, na een herstart bij Dalfsen, de gok en tekende bij København Håndbold: de huidige halve finalist om de landstitel. “We speelden nog niet in de top en werden twee keer achter elkaar achtste”, herinnert de Volendamse zich. “De club is gaan professionaliseren en heeft veranderingen in de selectie aangebracht. Je kunt stellen dat ik de sprong heb aangedurfd. Uiteindelijk is het de juiste keuze gebleken.”

Advertentie

Favoriet
Tess Wester (HK Odense) en toptalent Larissa Nusser (København Håndbold) trekken na de zomer, in navolging van Kelly Dulfer en Sanne van Olphen, naar de Deense competitie. “Nederlandse speelsters zijn interessant geworden in Denemarken”, merkt Bont op. “Voorheen wilden Deense clubs Denen opleiden en was de stap naar Duitsland voor Nederlandse talenten makkelijker. Dichtbij en de taal is makkelijker.”

“De goede resultaten zijn opgevallen”

De prestaties van de Oranjedames hebben daar volgens Bont verandering in gebracht. “De goede resultaten zijn opgevallen”, trekt ze een simpele conclusie. Maandagavond plaatste København Håndbold zich als eerste club voor de halve finale om de landstitel. “Ik wil ons geen favoriet noemen. Samen met vier andere ploegen maken we een kans. We hebben de reguliere competitie op de eerste plaats afgesloten, waardoor clubs ons graag de favorietenrol toespelen. Maar ik zie de play-offs als een nieuwe start.”

Eerste keus
Op jacht naar de schaal kan Bont rekenen op veel speeltijd. “Sinds dit seizoen ben ik de eerste keus”, glimt de Oranjedame. “Ik krijg veel vertrouwen van de coach. Dan kom je in een lekker ritme. Zo kan ik een steentje bijdragen aan de ontwikkeling van de club. Ik zit hier op m’n plekkie.

Foto: Jaap van der Pijll

 

Advertentie