Skip to main content

‘Nieuwe’ dertigers missende schakel in jacht op hoofdprijs?

By 14 oktober 2016Oranje, Oranje Dames, Voorpagina

Bondscoach Thomsen maakte gisteren haar 28-koppige voorselectie voor het EK bekend. Op de lijst prijken de namen van Maura Visser en Pearl van der Wissel. Zijn de dertigers de missende, en vooral beslissende, schakel in de jacht op een titel?

Advertentie

Zowel Visser als Van der Wissel gaven na het mislopen van de Olympische Spelen in 2012 aan een stap terug te doen. Ze stelden zich niet meer beschikbaar voor toenmalige bondscoach Henk Groener. Fris bloed kreeg de kans en greep deze met beide handen aan: na een mooi traject werd in december 2015 zilver gepakt op het WK.

Shock
Helle Thomsen zorgde gistermiddag voor een kleine shock door Visser en Van der Wissel te selecteren. “Ze horen bij de achtentwintig beste speelsters van Nederland”, was de verklaring. Logisch, wel. De 31-jarige Visser staat met SG BBM Bietigheim bovenaan in de Bundesliga en neemt verantwoordelijkheid. Van der Wissel deint prima in de Deense competitie.

Grote vraag: passen de kwalitatief goede spelers in het huidige Oranje. Het Oranje dat geschiedenis schreef. Het Oranje dat de harten van de Nederlandse handballiefhebber veroverde. Als een puzzel in elkaar schoof. Maar ook het Oranje dat nog geen hoofdprijs pakte en twee keer tegen Noorwegen duidelijk tekort kwam.

Advertentie

Overvolle opbouwrij
Zowel Van der Wissel (32) als Visser spelen in de opbouwrij. De overvolle opbouwrij van Oranje. Met speelsters als Abbingh (1992), Knippenborgh (1992) en Van der Heijden (1990). Wereldklasse. Olympische klasse. Of is Thomsen op zoek naar ervaring. Zowel Visser als Van der Wissel weet hoe het is om grote wedstrijden te spelen. Beslissend te móeten zijn. Van der Wissel kreeg op het WK in 2005 een plekje in het All Star Team.

Wellicht kunnen ze de druk bij kapitein Groot wegnemen. De spelmaakster van Nederland nam in Rio haar ploeg op sleeptouw. Haalde in Zuid-Amerika haar niveau wél. Misschien kan de speelster van het Hongaarse Györi samen met een even ervaren speelsters nog beter spelen. En dan eindelijk die hoofdprijs pakken.

Luxe probleem
Één luxe probleem: er mogen zestien speelsters mee naar Zweden. Posities dubbel bezet, plus twee. Twee meer dan naar Rio. Maar dat betekent dat er nog liefst twaalf spelers moeten afvallen. Kies maar: Abbingh, Polman, Van der Wissel of Inger Smits op de linkeropbouwpositie.

Op 23 november komt de nationale ploeg samen om de voorbereiding op het Europese kampioenschap te starten.

Advertentie