Skip to main content

Nooitmeer past zich ook in Duitsland snel aan

By 22 oktober 2021Buitenland, Duitsland, Voorpagina

Door haar transfer naar de Bundesliga-club Neckarsulm SU is Sharon Nooitmeer (22) uit Capelle aan den IJssel weer op het hoogste niveau actief. Na leerzame jaren in Frankrijk wil de cirkelspeelster in Duitsland de volgende stap zetten.

Advertentie

Als tiener kon Nooitmeer op de interesse van topclub Metz Handball rekenen. Via Dalfsen sloot ze aan bij de opleidingsploeg in Noord-Frankrijk. Daarmee startte het buitenlandse avontuur van de oud-speelster van Quintus al vroeg. “Als jonkie kwam ik binnen bij een van de grootste clubs van Europa”, opent Nooitmeer het gesprek.

Bij Metz Handball keek ze haar ogen uit. “Je staat op de vloer samen met bijvoorbeeld Beatrice Edwige. Ik heb van dichtbij mogen zien hoeveel offers dat soort dames brengen om in de Champions League te komen. Een hele gave ervaring, maar na een seizoen proeven wilde ik zelf meer speelminuten maken.”

December 2020
Handball Octeville-sur-Mer pikte Nooitmeer op. Daarmee maakte de lijnspeelster een stap terug. “Bij die ploeg werd ik belangrijk. Dan leer je omgaan met een heel ander soort druk dan wanneer je trainingslid bent”, klinkt het verstandig. Twee jaar lang was Nooitmeer in Frankrijk op zichzelf aangewezen. “Ik heb tijdens mijn eerste Franse lessen echt gehuild. Ik bleef over de uitspraak van woorden vallen, maar na vijf maanden was ik de Franse taal machtig.”

Advertentie

“In december 2020 kreeg ik een appje vanuit Duitsland. Neckarsulm SU wilde me meteen overnemen. Door het coronavirus stond de competitie in Frankrijk al drie maanden stil, dus de interesse kwam voor mij als geroepen”, vertelt Nooitmeer over het eerste contact met haar huidige club. “Helaas ging de tweede lockdown in Duitsland in en de transfer niet door.”

Neckarsulm SU gaf niet op en strikte Nooitmeer voor het huidige seizoen. “Met m’n management was ik ook op zoek naar een club op het hoogste niveau. Dat het de Bundesliga is geworden ben ik erg blij mee. De Duitse mentaliteit ligt me wel. Strakker en strikter dan de Franse. Binnen een week had ik alle verzekeringen en bankpasjes geregeld. Daar heb ik in Metz wel een aantal weken over gedaan”, lacht Nooitmeer.

3-2-1
“Ik voel me hier op mijn plek en dat heeft maar even geduurd. Ook in het veld sta ik steeds zekerder. In de dekking krijg ik veel vertrouwen. We spelen 3-2-1 waar ik een basisplek heb als midachter. Daar moet ik de verdediging aansturen. Dit gaat me zeer goed af. In de aanval krijg ik steeds meer minuten. Ik moet daar nog iets meer aan m’n timing met de opbouwers werken. Dan kan ik voor Neckarsulm SU nog waardevoller worden.”

Landgenoot Jill Kooij is bij de blauw-gelen de concurrent van Nooitmeer op de lijn. In Overijssel speelde het duo al eens een seizoen samen. Na meer eenzame jaren in Frankrijk hoort Nooitmeer in Duitsland veel vaker Nederlands. Ook Nathalie Hendrikse, Anouk Nieuwenweg en Lynn Knippenborg staan bij Neckarsulm SU onder contract. “Ik versta al heel veel Duits, maar als ik eens iets mis, is het makkelijk het snel bij een teamgenootje uit Nederland te vragen.”

MVP
In de vorige speelronde in de Bundesliga werd Nooitmeer plots uitgeroepen tot MVP. “Vaak krijgt de speelster met de meeste goals die prijs, maar mijn verdedigende werk tegen HSG Blomberg-Lippe viel op”, besluit Nooitmeer met een lach. Ze hoopt in de toekomst voor nog grotere clubs, zoals Metz Handball waar ze in de keuken mocht kijken, te mogen spelen. “Dit is een fijne tussenstap. Ik wil completer worden en aansluiten bij een club uit de Champions League.”

Neckarsulm gaat vanavond op bezoek bij SG BBM Bietigheim. Daarmee treffen Nooitmeer en consorten de nog ongeslagen thuisploeg uit de Bundesliga.

Advertentie