Oefenzege Oranje op Tsjechië, rentree Abbingh

De Oranjedames hebben in de eerste beurt tijdens de Golden League in eigen land afgerekend met oefenpartner Tsjechië: 37-29.

In Eindhoven waren de ogen op Lois Abbingh (foto) gericht. Na bijna een jaar maakte ze na haar zwangerschap haar rentree voor de nationale ploeg. Tegen Tsjechië was de Groningse meteen weer aanvoerder.

Vooral in de eerste helft had Nederland de nodige moeite met de bezoekers. Pas na 8-9 kwam Oranje op voorsprong. De eerste van Abbingh, die in het openingskwartier alleen in de dekking speelde, betekende de 12-12. Voor rust kwam Dione Housheer tot drie doelpunten.

Rinka Duijndam
Na de pauze (16-16) sloeg de formatie van Per Johansson snel een gaatje. Onder andere Kelly Dulfer, Laura van der Heijden en invaller Kim Molenaar kwamen tot scoren. Rinka Duijndam stopte in die fase twee strafworpen.

Smaakmaker bij Tsjechië Veronika Malá – teamgenoot van Dulfer en Inger Smits bij SG BBM Bietigheim – bracht de tussenstand even terug tot 30-27. Daarna liep Oranje uit.

Zaterdagavond
Over twee dagen laat de nationale ploeg zich weer in Noord-Brabant zien. Om 19:00 is Noorwegen de tegenstander. De oefenwedstrijd is uitverkocht en Ziggo Sport zendt opnieuw uit.