Skip to main content

Opboksen tegen de kanonnen uit de Poolse bergstreek

De nationale mannenploeg ontmoet vanavond in Katowice thuisland Polen. De winnaar van het tweeluik, woensdagavond is de return in Sittard, plaatst zich voor het WK in 2017. Met Polen stuit Nederland op een ploeg met ervaren kanonnen van onder meer Europees clubkampioen Kielce.

Advertentie

Na de loting voor de kwalificatieduels ging de vlag niet uit in Nederland. Naast Europees Kampioen Duitsland, werd Polen gezien als één van de zwaarst mogelijke tegenstanders. Fysiek sterk en in de uitwedstrijd kun je rekenen op een onvervalste heksenketel. Ultra’s en Tifosi in het kwadraat. Toch kwam Polen uit de koker. Het Polen van pilaar Bielecki.

Gepiekt in Köln
De twee meter lange Bielecki (34) won met Kielce op spectaculaire wijze de Champions League. In de thriller tegen Veszprem kwam de linkeropbouwer tot zeven treffers. Met 813 doelpunten voor de Poolse nationale ploeg staat de sterspeler op de tweede plaats op de ranglijst van all-time topscorer van Polen. Achter de legendarische Jerzy Klempel.

Als het met Bielecki (31) niet helemaal lekker loopt kan Polen vertrouwen op een prima invaller: Michal Jurecki. Even lang (2,02), tevens spelend voor kampioen Kielce en bijna goed voor 500 treffers in het rood en wit van het beresterke handballand. Topkeeper Szmal (37) maakt het sterrenensemble compleet. Het trio piekte tijdens de Final4 in Köln. En zal de kans om Nederland te verslaan niet onbenut laten. In totaal gaan Miedema en co strijden tegen negen spelers die twee weken geleden de Champions League omhoog hielden.

Advertentie

Snelle spel
Een kleine greep uit de bombastische selectie van de tegenstander van Oranje. Fysiek sterk, ervaren, maar: op leeftijd. Een gegeven waar de jonge ploeg van Fiege moed uit put. Jonkheid leidt niet direct tot winst, maar in combinatie met het snelle spel dat Nederland de laatste maanden speelt liggen er mogelijkheden. Met Boomhouwer, Steins en Schagen in de break. Niet opboksen tegen de torens uit de Poolse bergstreek. Als een mes door de boter.

Om 20:00 klinkt het eerste fluitsignaal in de imposante handbalarena in Katowice. Hopelijk heeft de dekking in combinatie met Eijlers goed zicht op het geschut van afstand en verschaft Nederland zichzelf een goede uitgangspositie. Plaatsing voor de wereldtitelstrijd, januari 2017 in Frankrijk, zou een ongelofelijke stunt zijn.

Door: Stijn Steenhuis
Foto: EHFAdvertentie

Join the discussion 4 Comments