Skip to main content

Opeens moet Schmeits invallen bij Oranje: “Ik probeer iedere dag te leren”

Na zes jaar maakt Rob Schmeits (28) opeens weer onderdeel uit van het Nederlands team. Tijdens de start van de EK-kwalificatiecyclus doet de overvallen rechterhoekspeler van LIONS zijn stinkende best.

Advertentie

In één week vielen positiegenoten Alec Smit en Sander Visser allebei met een zware knieblessure uit. Zo schoof Schmeits op en kreeg telefoon vanuit Papendal. Sinds maandag draagt hij de teamkleding van TeamNL. “Ik ben ontzettend blij met de kans me te laten zien”, vertelt de linkspoot van BENE-Leaguekampioen LIONS.

“Maar vooropstellend: de blessures van Alec en Sander wens ik niemand toe. Bij LIONS heb ik van dichtbij meegemaakt wat dat met mijn toenmalige positiegenoot Serge Heijnen heeft gedaan. Het is zwaar. Nu is het voor mij zaak om mezelf zo goed mogelijk te laten zien”, vervolgt Schmeits.

Vooral trots
Als nieuweling wil hij vooral van waarde zijn voor Oranje. De ploeg kan tegen België en Griekenland al snel een belangrijke stap richting het EK van 2024 zetten. “Als ik binnen de lijnen ga komen is het overigens niet mijn debuut voor het Nederlands team”, wil de rechterhoekspeler kwijt. “In 2016 heb ik al eens tegen Zuid-Korea mogen spelen.”

Advertentie

“Ik probeer iedere dag van de jongens te leren en de dingen die van me verwacht worden om te zetten in de praktijk en ook te genieten. Dan gaat handballen makkelijker”, legt Schmeits uit. “Ik doe mijn uiterste best. Meer kan ik niet doen. Dat ik me mag meten met de beste spelers van het land maakt me vooral trots.”

Veel speelminuten in BENE-League
Bondscoach Staffan Olsson baalt van het blessureleed op rechts, maar biedt de stand-in uit de BENE-League graag de kans: “Het is een competitie waar spelers vanaf jonge leeftijd veel minuten kunnen maken en daarin ook fysieke tegenstand krijgen. Natuurlijk heeft de stap naar het buitenland veel voordelen, maar als je net als Rob van veel speelminuten in de BENE-League bent verzekerd, kan dat een heel handige leerschool zijn.”

Schmeits moet gaan nadenken over een grotere rol bij de A-ploeg, want Smit en Visser gaan het wereldkampioenschap in januari niet redden en van het EK-team is alleen Bobby Schagen over als optie op de rechterhoek. “Het WK zou een droom zijn die uitkomt”, besluit de clubgenoot van vaste waarde bij Oranje Jasper Adams. “Het zou fantastisch zijn, maar tegelijkertijd wil ik er niet alleen bij zijn. Ik moet een meerwaarde voor het team zijn. Het is aan mij om dat te tonen.”

Foto: FotoReza

Advertentie