Skip to main content

Opsteker Oranje aan eind van teleurstellende EK-kwalificatiedag

Een opsteker voor de Oranjemannen aan het einde van een teleurstellende dag op het EK-kwalificatietoernooi in Praag. Zeker van een startbewijs voor het kampioenschap van volgend jaar is de formatie van bondscoach Danny Baijens nog niet, maar wel werd vanavond Zwitserland verslagen: 2-1.

Advertentie

In de middag nam Nederland het op tegen Italië. Na twee nederlagen en evenveel groepszeges was de nationale ploeg nog altijd niet in bezit van een gewilde EK-ticket. Van de twaalf deelnemende landen in Praag plaatst de top-10 zich voor het Europees kampioenschap dat in 2023 wordt gehouden.

Set één moest Oranje in de slotseconde aan Italië laten (26-28). Na de pauze toonde Nederland zich de sterkere partij. Thomas Robben kwam tot 23 punten en in de staart van de tweede set maakte goalie Mark Kooij twee belangrijke stops.

Strijd om plaats negen
Tijdens de shoot-outs had de nationale ploeg na negen keer aan een eenpunter genoeg Italië te verslaan en zich te plaatsen voor het EK. De Nederlandse inzet ging mis waarna de opponent in het blauw-wit in het laatste groepsduel in Praag ook nog aan het langste eind trok (12-14).

Advertentie

Wat rest voor Oranje is de strijd om plaats negen. In een poule van vier moeten de mannen van Baijens bij de top-2 eindigen om het EK te halen. De start is veelbelovend.

Jasper Robben
Tegen Zwitserland wisselde Nederland een sterke eerste set (22-18) af met een moeizaam tweede deel van de wedstrijd (18-28). Door twee rode kaarten startte de nationale ploeg de shoot-outs in mineur. Aanvoerder Jasper Robben (foto) gaf aan het eind van EK-dag drie het juiste voorbeeld.

De cirkelspeler van Camelot, een maand geleden nog MVP op de EBT Finals in Palermo, schoot zijn shoot-out in de kruising. De daaropvolgende inzet van Zwitserland keerde Robben als runner. Met een eenpunter besliste Milan Peters de eerste van drie loeibelangrijke partijen in het slot van het EK-kwalificatietoernooi in het voordeel van Oranje.

Tussenstand groep Nederland:
1. Polen (2-0)
2. Nederland (2-1)
3. Zwitserland (1-2)
4. Tsjechië (0-2)

Programma Nederland op zondag*:
Polen – Nederland
Tsjechië – Nederland

* Tijd en locatie volgt

Foto: Albert Smit

Advertentie