Oranje met één been in Rio!

Nederland heeft vanavond een gigantische stap gezet richting de Olympische Spelen van aankomende zomer in Rio de Janeiro. In Metz wonnen de Oranje leeuwinnen met ruime cijfers hun eerste wedstrijd van het Olympisch Kwalificatie Toernooi ten koste van gastland Frankrijk. In een wedstrijd op het scherpst van de snede werd het 17 – 24 voor de formatie van Henk Groener. Laura van der Heijden was aan Nederlandse zijde de absolute uitblinker.

In de beginfase houden Nederland en Frankrijk elkaar goed in evenwicht. Na 10 minuten spelen staat het 3 -3. Oranje speelt opvallend lange aanvallen en is daarbij duidelijk op zoek naar de trefzekere Danick Snelder. Deze wordt echter telkens niet gevonden. De meeste dreiging gaat in de eerste tien minuten uit van rechter opbouwer Laura van der Heijden.

Ondanks de gelijke stand ogen de Fransen toch sterker. Zij creëren simpelweg meer kansen, maar raken daarbij veelal het houtwerk. De Franse vedette Allison Peneau mist in het eerste kwartier al twee penalty’s waardoor de schade voor Nederland tot een minimum beperkt blijft. Na 18 minuten spelen staat het nog altijd gelijk (4 –  4). Frankrijk heeft dan inmiddels al drie penalty’s gemist.

In de twintigste minuut pakt Nederland voor het eerst de voorsprong via Michelle Goos die inmiddels in de ploeg was gekomen voor de matig spelende Martine Smeets: 4 – 5. In de aanval daarop wordt de marge opnieuw vergroot naar 4 – 6. Nu via Sanne van Olphen. Frankrijk grijpt noodgedwongen naar een time out.

Nederland lijkt sterker te worden, mede doordat de Fransen het erg moeilijk lijken te hebben met zichzelf. Opnieuw verzuimt het thuisland te scoren vanaf 7 meter. De voorsprong van Nederland bedraagt dan nog altijd twee doelpunten (6 – 8, 26 min).

Oranje heeft ondanks de voorsprong duidelijk moeite om haar eigen spel te spelen. Er worden weinig snelle tegenaanvallen gespeeld en ook de cirkelspeelsters Snelder en Broch worden weinig gevonden. Met een stand van 7 – 9 gaan de teams rusten.

Tweede helft
In de tweede helft knalt Nederland uit de startblokken via Nycke Groot die de marge uitbreid naar drie doelpunten (7 – 10). Een ongelukkige tijdstraf van Kelly Dulfer zorgt er vervolgens voor dat Nederland wat gas moet terugnemen. Nederland speelt slim en zoekt telkens de overtreding op zodat de nodige tijd gerekt kan worden, waarna Sanne van Olphen uiteindelijk in ondertal de 8 – 11 binnen schiet.

Dan komen de Fransen weer terug in de wedstrijd en staat het na zeven minuten in de tweede helft weer gelijk (11 – 11). Nederland lijkt te beseffen dat er een tandje bij moet en dat gebeurd ook. Via Van der Heijden en Polman wordt het 11 – 13. Het gat blijft dan vervolgens een tijdje twee punten. Met nog 13 minuten op de klok staat het 13 – 15 en moet Frankrijk het met één veldspeler minder doen. Het overtal wordt vervolgens perfect uitgespeeld en Nederland komt op 13 – 16!

Oranje komt dan even in ondertal door een tijdstraf van Laura van der Heijden, maar weet desondanks toch de marge vast te houden. Dit mede door een zeer trefzekere Danick Snelder (15 – 18).

Dan een zeer belangrijk moment. Laura van der Heijden deelt met nog 6 minuten op de klok de genadeklap uit aan de Fransen. Voor het eerst in de wedstrijd is het gat groter dan drie doelpunten en lijken de Fransen gebroken (15 – 19). Diezelfde Van der Heijden schiet vervolgens raak vanaf 7 meter (15 – 20).

Nederland krijgt vleugels. Binnen een paar minuten is het gat vergroot naar zes doelpunten! Het staat dan plotseling 16 – 24! De Fransen gooien de handdoek in de ring en de oranje supporters staan overal op de banken. Nederland zet een mega stap richting de Olympische Spelen in Rio de Janeiro door met 17 – 24 te winnen van Frankrijk!