Oranje geeft debuut van Tijsterman glans met grote overwinning

De eerste interland van bondscoach Monique Tijsterman is uitstekend verlopen. Op weg naar het EK van 2022 geven de handbaldames de grove ploeg uit Wit-Rusland geen kans (38-27).

Advertentie

De Van Gaal-aanloop naar het eerste duel met Tijsterman op de bank – liefst twee dagen – wordt door de speelsters als prettig ervaren. ,,Het is iets anders dan anders, besprekingen en trainingen’’, stelt Angela Malestein. De meeste, zo niet alle speelsters zijn wel bekend met de ideeën en aanpak van Tijsterman, die naar eigen zeggen aan haar droombaan is begonnen.

Dat gebeurt met een klinkende overwinning. ,,Prima uitslag, misschien hadden we iets minder tegentreffers moeten krijgen’’, meent Malestein, in de wetenschap dat dat in de euforie een te verwaarlozen detail is.

Nauwelijks sprake van wedstrijd
Tijsterman begint – twee maanden na Tokio – met het zevental Wester, Malestein, Housheer, Dulfer, Snelder, Smits en Van Wetering. Zonder uitzondering speelsters die de teleurstelling van de Olympische Spelen hebben verwerkt. Ingrijpende veranderingen in de selectie mogen voor het wereldkampioenschap ook niet verwacht worden. Voor de start van dat toernooi in Spanje is er alleen nog een trainingskamp.

Advertentie

Van een wedstrijd is tegen Wit-Rusland nauwelijks sprake. In de eerste tien minuten mikt Oranje de bal al drie keer in een leeg doel (Dulfer 2, Malestein), om maar aan te geven dat de organisatie van de gasten niet al te best is. Tijsterman kan na een kwartier spelen al naar hartenlust wisselen. Lynn Knippenborg, een opvallende herintreder, is de enige speelster die niet van de bank komt. Maar dat wordt zondag, op Kreta tegen Griekenland, goedgemaakt.

Bij rust is het verschil al gemaakt, daarna wordt het onderscheid tussen beide teams alleen maar groter. Oranje kan het surplus aan kwaliteit omzetten in een grote zege. Dat is niet vanzelfsprekend, want de laatste botsing met Wit-Rusland, drie jaar geleden, leverde slechts een minieme zege op. Nu vallen de gasten vooral op door onhandige acties en een rode kaart voor Iryna Mokat, die een tik uitdeelt op het hoofd van Danick Snelder.

Feest in Almere
Het wordt een feestje in een volle hal, dat is natuurlijk ook lang geleden. Anderhalf jaar terug zou Nederland in een volgepropt Ahoy met 10.000 liefhebbers de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Spanje spelen. Maar iedereen weet wat er tussen is gekomen. Nu is het Topsportcentrum van Almere uitverkocht met 2200 man. En zij kijken al uit naar de volgende EK-kwalificatiewedstrijd. Dat is in maart 2022, als Nederland en Duitsland zich hoogstwaarschijnlijk in deze poule gaan plaatsen voor het EK in Montenegro, Noord-Macedonië en Slovenië. 

Tekst: Herman Nijman
Foto: Jaap van der Pijll

Advertentie