Oranje mag figureren tijdens Hongaars feestje

By 13 januari 2022Oranje, Oranje Heren, Voorpagina

In de imposante arena in Boedapest moet het om 20:30 gebeuren voor de eerste opponent van Oranje op het EK: Hongarije. De verwachtingen in het thuisland zijn torenhoog.

Advertentie

In 1998 eindigde Hongarije op EK-plaats zes. De beste eindklassering ooit. Met het eindtoernooi in eigen land nemen de fans alleen met een medaille en groot feest genoegen.

In Trondheim eindigde Hongarije ‘slechts’ op plaats negen. Het WK van een jaar geleden heeft de hoop op een plekje in het finaleweekend, vanzelfsprekend gehouden in de machtige arena in Boedapest waar plaats is voor meer dan twintigduizend supporters, aangewakkerd.

Mikler en Lekai
In Egypte eindigde de tegenstander van vanavond op plaats zes. In de kwartfinale van het WK werd Hongarije pas in overtime door Frankrijk verslagen (35-32). Nederland moest het eindtoernooi op de bank voor de televisie bekijken.

Advertentie

De Hongaren kunnen rekenen op een uitstekende mix tussen spelers met ervaring op Champions League-niveau en toptalenten die op het EK definitief willen doorbreken. Routiniers Roland Mikler (SC Pick Szeged), Mate Lekai en Adrian Sipos (beide Telekom Veszprém) kijken vanavond om 20:30 niet raar op wanneer duizenden thuissupporters Nederland op een striemend fluitconcert trakteren.

Ogen gericht op Dominik Máthé
Het EK van 2020 liep teleurstellend af voor Hongarije. Toch leverde de nummer negen de cirkelloper van het toernooi af. Bence Banhidi kreeg een plekje in het All Star Team. De 26-jarige lijnspeler van SC Pick Szeged wordt ook om zijn verdedigende kwaliteiten geroemd.

En dan is er nog Dominik Máthé. In de zomer teamgenoot van Luc Steins bij PSG, nu nog onder contract in Noorwegen bij Elverum. 22 jaar, iets langer dan twee meter en het is rechteropbouwer Máthé die de Oranjemannen voor een miljoenenpubliek te kakken moet zetten.

Feestje verstoren
Het is geen toeval dat Hongarije het EK in eigen land tegen Nederland opent. Er wordt door het thuisland op twee punten en een kickstart van het Europees kampioenschap gerekend. Aan Nederland de flinke taak het feestje in Boedapest te verstoren.

Lees ook: Alle EK-duels Oranjemannen op Ziggo Sport

Foto: FotoReza

Advertentie