Oranje opent hoofdfase met duidelijke nederlaag

By 20 januari 2022Oranje, Oranje Heren, Voorpagina

Voor het eerst dit EK is Nederland tegen een duidelijke nederlaag aangelopen. Olympisch kampioen Frankrijk wist Oranje tijdens de openingswedstrijd in de hoofdfase te kloppen: 34-24.

Na 5-0 werkte de nationale ploeg, waar doelman Bart Ravensbergen een uitstekende eerste helft afleverde (twaalf stops, 44 procent), zich knap terug in de partij. Alec Smit maakte in Boedapest de 12-12.

Invalbeurt Eijlers
Na de pauze duurde het bijna tien minuten voor Oranje weer wist te scoren. Te vaak stuitte Nederland, waar invaller Tom Jansen (foto) er drie maakte, op de Franse goalie Vincent Gérard. Aan de overkant kwam de 24-jarige spelmaker Aymeric Minne tot acht uit tien. Bij 30-20 was het verschil voor het eerst tien doelpunten.

In de slotfase gunde bondscoach Erlingur Richardsson andere gezichten speelminuten. Lars Kooij viel in en een andere vervanger Tommie Falke vond twee minuten voor tijd het net. Ook keeperstrainer Gerrie Eijlers mocht invallen en kwam in slechts enkele minuten tot liefst drie reddingen (75 procent).

Zaterdagmiddag
Op zaterdag speelt Nederland tegen Montenegro dat eerder op de EK-dag van Kroatië wist te winnen (32-26). De Oranjemannen beginnen om 15:30.