Oranje met twee bonuspunten naar hoofdtoernooi na winst op Frankrijk

By 8 december 2016Oranje, Oranje Dames, Voorpagina

Toch nog een goede uitgangspositie voor Oranje op het EK in Zweden. De ploeg van Helle Thomsen won vanavond met 18 – 17 haar laatste poulewedstrijd van Frankrijk. Door de overwinning neemt Nederland twee bonuspunten mee naar het hoofdtoernooi.

Hoewel Nederland de score opent zijn het de Fransen die het spel dicteren in de openingsfase. Opbouwster Estelle Nze-Minko is vanaf minuut één goed op schot en treft dan al liefst drie keer het doel. Nederland kijkt dan tegen een 4 – 5 achterstand aan.

Nederland zit duidelijk niet in de wedstrijd. Echte uitblinkers ontbreken en vooral aanvallend kan Oranje geen vuist maken. Na twintig minuten kijkt Nederland al tegen een 4 – 9 achterstand aan.

Doelpuntloos kwartier
Bondscoach Helle Thomsen wisselt driftig door in de hoop haar ploeg op gang te krijgen, maar zonder resultaat. Het is uiteindelijk Laura van der Heijden die in de vijfentwintigste minuut de stilte in de aanval doorbreekt met de vijfde goal voor Nederland. Oranje heeft dan al vijftien minuten droog gestaan. Bij rust staat het 7 – 12 in het voordeel van de Françaises.

fanl2

Na de hervatting blijft het spelbeeld aanvankelijk ongewijzigd. Het breien in de reguliere aanval levert simpelweg te weinig doelpunten op. Toch kruipt Nederland wel dichterbij, mede doordat de Franse doelpuntenproductie ook vastloopt. De dekking onder leiding van Kelly Dulfer en Danick Snelder staat als een huis en dat geeft vertrouwen. Na een kwartier spelen is het verschil teruggebracht naar twee doelpunten (12 – 14).

Rollen omgedraaid
Het vertrouwen bij Nederland groeit en na 49 minuten komt Nederland langszij via een penalty van Maura Visser (15 – 15). De rollen zijn omgedraaid. De Fransen komen nauwelijks meer tot scoren, terwijl Nederland  makkelijker de weg naar het doel weet te vinden. Ook keepster Tess Wester groeit mee met de vorm van haar ploeg en pakt een aantal belangrijke ballen.

Hectische slotfase
Een hectische slotfase breekt aan. Met een 17 – 16 voorsprong begint Nederland aan de laatste vijf minuten en die marge kan Oranje uiteindelijk vasthouden. Nederland wint dankzij een zinderede comeback in de tweede helft van Frankrijk: 18 – 17!