Oranjedames gaan voor WK-ticket, tweede EK-overwinning mannenploeg

De Oranjedames hebben op het EK Beach Handball in Bulgarije de nederlaag in de kwartfinale door een overwinning op Polen (2-1) weten weg te spoelen. De nationale damesploeg heeft nog zicht op een WK-ticket.

Polen wist de eerste set na een golden goal nog te winnen (13-12). De tweede set ging met 11-17 naar Nederland. Anna Buter was goed voor zeventien punten.

Tijdens de shoot-outs was opnieuw Amber van der Meij het goudhaantje voor de formatie van Peter Portengen, die in Varna zijn debuut als bondscoach op het zand maakt, en Leon Budé. De lange runner blokte de laatste poging van de Polen (6-8).

Griekenland
De Oranjedames kunnen morgen in Varna nog vijfde van Europa worden. Deze positie geeft recht op het laatste ticket voor het WK Beach Handball.

Ook de mannenploeg heeft de vijfde EK-dag met een zege weten af te sluiten. Griekenland werd na een goede eerste (26-20) en mindere tweede set (24-25) pas in overtime geklopt. In de reguliere speeltijd maakte smaakmaker Silas Speckmann liefst 32 punten.

Plaats dertien
Na ieder vijf shoot-outs genomen te hebben stond het 8-8. De pirouette van Max Voermans betekende de eerste Nederlandse voorsprong. Doelman Mark Kooij stopte de zesde van de Grieken waardoor Oranje morgenvroeg om 9:00 tegen Oekraïne om de dertiende plaats speelt.