Oranjemannen vinden onderdak over de grens

Een aantal Oranjemannen komt het aankomende half jaar uit voor een club over de grens. De internationals hebben door het coronavirus in Denemarken en Duitsland onderdak gezocht en gevonden.

Advertentie

In november 2020 en vorige maand kwam de nationale mannenploeg in het kader van de EK-kwalificatiereeks samen. Waar spelers als Jeffrey Boomhouwer en Iso Sluijters zich wedstrijdfit meldden op Papendal, was het voor hun collega’s uit de BENE-League behoorlijk aanpoten.

Na één manke speelronde is de grensoverschrijdende competitie met België door het coronavirus stopgezet. Ook de HandbalNL League heeft vijf maanden stilgelegen, waardoor een handjevol internationals opgezadeld zijn met een flinke handicap.

TTH Holstebro
Een aantal van hen vullen de tweede seizoenshelft op een andere manier in. Vorige maand maakte Jorn Smits zijn gang naar Denemarken bekend. De linkeropbouwer van Volendam en Oranje sluit tot het einde van het sportjaar aan bij het TTH Holstebro van zijn jongere broertje Kay Smits.

Advertentie

Vorige week haalde Peter Portengen Robin Jansen naar Duitsland. Na maanden stilgestaan te hebben was de goaltjesdief van Bevo in Panningen eindelijk weer in training. Bij TV Emsdetten gaat Jansen voor een volwaardige kans weer op niveau te komen.

Op proef
In de week dat stilletjes bekend werd dat het NHV erop mikt in maart de HandbalNL League te vervolgen, is het nog altijd niet bekend waar de toekomst van Samir Benghanem ligt. De sterkhouder van landskampioen Aalsmeer was op proef bij tweede Bundesliga-club ThSV Eisenach. In het shirt van Oranje maakte Benghanem in Celje (27-27 tegen Slovenië) met vijf doelpunten nog indruk.

Ook Robin Schoenaker is ervandoor. De situatie van de dekkingspecialist van Nederland in België was helemaal uitzichtloos. De Zuiderburen gaan in competitieverband op korte termijn helemaal niet meer in actie komen. Bij Sporting Pelt wordt nauwelijks in groespverband getraind. Schoenaker gaat de aankomende periode HSG Krefeld helpen te promoveren naar de tweede Bundesliga.

Foto: Tina Kolthof

Advertentie