Skip to main content

Oud-international Sand debuteert als ‘Loui’ in Zweedse eerste divisie voor mannen

By 27 september 2021Voorpagina

In de tijd dat de wereld en maatschappij soms teleurstelt, is in de Zweedse eerste divisie voor mannen het allerjuiste voorbeeld gegeven. Loui Sand (28) is de eerste transseksuele speler op het een na hoogste niveau in het land en de oud-international heeft afgelopen weekend enorm van de partij genoten.

Advertentie

Wie sinds 2015 de opmars van de Oranjedames heeft gevolgd zal de naam Sand herkennen. Ook de rappe bewegingen van de hoekspeler zijn bekend. Tot twee jaar terug ging Loui Sand, de laatste twee letters is van Louise afgehaald, als vrouw door het leven en speelde met het nationale team van Zweden op de Olympische Spelen in 2016. Ook werd hij met IK Sävehof meermaals landskampioen en kwam uit in de Champions League.

Kärra HF
In 2018 leverde Sand zijn contract bij het Franse Fleury in. In de periode die volgde onderging de hoekspeler een transformatie. Met veel genoegdoening, want de slechts 1 meter en 64 centimeter lange Sand debuteerde twee dagen geleden met heel veel plezier op het een na hoogste niveau.

In de zomer tekende Sand bij Kärra HF. Nul punten na twee duels, maar een van de hoogtepunten van het eerste divisieseizoen in Zweden is al bereikt. Mogelijk zelfs een internationaal piekmoment, want tijdens het uitduel tegen Märsta (30-24) kwam Sand als eerste transseksueel binnen de lijnen.

Scoren
“Ik heb veel getraind om hier te komen en dit niveau te behouden. Ik ben heel blij, zo blij met vooral de ontvangst van de tegenpartij”, vertelt Sand tegenover de Zweedse krant SVT Sport. “Ik ben donker, geadopteerd en transseksueel, dus ik ben een makkelijk slachtoffer. Ik ben blij dat er niets is misgegaan.”

Scoren voor Kärra HF is Sand op het een hoogste niveau in Zweden nog niet gelukt. Een nieuwe mijlpaal zit eraan te komen.

Advertentie