Pionier Jansen op EK: “Het zorgt voor afwisseling”

Voor veel spelers uit de eredivisie en BENE-League is het zand van Beach Handball onbekend terrein. Voormalig jeugdinternational én pionier Robin Jansen begeeft zich als zaalhandballer tussen alle zandexperts. De opbouwerspeler van Targos/Bevo schittert vanaf vandaag op het EK in Kroatië.

Advertentie

“Het was nog even heel spannend”, is Robin Jansen eerlijk over de dag dat de selectie van Oranje bekend werd gemaakt. “Door het zaalseizoen miste ik veel trainingen. Op vrije dagen, zoals zondag, liet ik m’n gezicht zien op de selectiedagen. Ook heb ik contact gehouden met de trainers. Uiteindelijk heb ik op het laatst mee kunnen doen aan een toernooi.”

“Het is voor mij nog een hele omslag”

De naam van de schutter van Bevo pronkte op de lijst met tien namen van bondscoach Budé. Nederlands kampioen Paksoft/Camelot uit Tilburg is hofleverancier van de nationale ploeg. Jansen heeft veel bewondering voor de échte Beach Handball-specialisten. “Tactisch zijn ze heel sterk en hun pirouette is heel soepel. Het is voor mij nog een hele omslag.”

Terughoudend
Voor Jansen is de zandtak een bijzonder aangename uitlaatklep. “Het is echt even wat anders”, somt de 21-jarige Utrechter op. “Het zorgt voor afwisseling. En met de pirouettes en de vliegers is het een heel leuk spelletje. In plaats van het hele jaar in de zaal sta je nu een aantal weken in het zand. Dat is gewoon fijn.”

Advertentie

“Fysiek contact is nauwelijks toegestaan”

Bij de Oranjemannen houden ze nauw contact met de Noord-Limburgse club van Jansen. “Ze gunnen het me heel erg bij Bevo”, weet de loper zeker. “Wel zijn ze een beetje terughoudend. Ik ben dit zaalseizoen veel geblesseerd geweest.” Jansen voelt zich gesterkt door het Fair Play-karakter van Beach Handball. “Fysiek contact is nauwelijks toegestaan.”

Underdog
Op de eerste dag van het EK staan drie wedstrijden op het programma. Nederland neemt het op tegen Denemarken, Spanje en Duitsland. “Een podiumplaats is heel lastig”, besluit Jansen. “Maar we zijn het er met z’n allen over eens dat we voor weinig ploegen onder doen. We zijn een vrij nieuw team en kunnen als underdog verrassen. Beach Handball-wedstrijden worden beslist op details.”

Advertentie