Skip to main content

Poule des doods of meevaller voor Oranjemannen?

Vanmiddag om 17:00 wordt er in Boedapest geloot voor het EK in januari 2022. Met in pot 4 ook het balletje van de Oranjemannen.

Advertentie

Oranje plaatste zich zondag voor de tweede keer in de geschiedenis voor een Europees Kampioenschap. Na een overtuigende kwalificatiereeks eindigde Nederland met 9 punten op een gedeelde eerst plek in de groep. Concurrent Slovenië was alleen op onderling resultaat beter dan de Oranjemannen, die onder andere twee keer te sterk waren voor grootmacht Polen.

Poule des doods mogelijk
Bij de loting voor de groepsfase dreigen uiteenlopende scenario’s voor de ploeg van bondscoach Erlingur Richardsson. Zo is een poule des doods met Spanje, Denemarken én Frankrijk mogelijk, maar zijn er ook een aantal scenario’s denkbaar die op papier wat lichter lijken. Zo zijn Oostenrijk (pot 2), Slowakije en Tsjechië (pot 3) ploegen die Oranje liever zal tegenkomen. 

Pot 4 voor Oranje
De potindeling zorgde maandag voor flink wat gefronste wenkbrauwen. Na de sterke kwalificatiereeks van Oranje werd verwacht dat de ploeg in pot 3 terecht zou komen, wat uiteindelijk toch niet gebeurde. Evenals het zondag verslagen Polen moet Oranje genoegen nemen met een plaats in pot 4.

De EHF baseert de indeling op de prestaties in de kwalificatie en de ranking op het voorgaande EK, waar Oranje als zeventiende eindigde. Slowakije, dat niet deelnam aan het EK in 2020, kan als organiserend land niet in pot 4 terechtkomen. Daardoor valt Oranje net buiten de boot. 

Advertentie

Duitsland in Bratislava
Zes teams zijn bij de loting al gekoppeld aan een groep en speelstad. Slovenië zal in groep A spelen in Debrecen, Hongarije in groep B in Boedapest en Kroatië speelt in groep C in het Hongaarse Szeged. Duitsland en Tsjechië spelen in Slowakije (Bratislava) in groep D en E en host Slowakije speelt in Kosice in groep F.  

De loting begint om 17:00 en is te volgen via Ziggo Sport Docu en de livestream van de EHF. 

Foto: Jaap van der Pijll

Advertentie