Skip to main content

Quintus plaatst zich voor halve finale beker

De handbalsters van Virto/Quintus hebben zich geplaatst voor de halve finales van de nationale beker. Voor eigen publiek klopte de Heulse formatie gisteravond het Limburgse V&L met 20-12. Bij de rust was het pas 8-8. Keepster Rinka Duijndam was de uitblinkster.

De grootste zorg voor trainer/coach Alex Curescu was hoe zijn speelsters van de diverse Oranje-teams waren teruggekomen. In totaal zeven speelsters waren de afgelopen week actief voor de nationale A-ploeg en Jong Oranje. Niet alleen was de vraag of ze fysiek in orde waren, maar ook in hoeverre de mentale belasting een rol speelde.
Curescu: ,,Dan is het altijd lastig als je de meiden weer terug krijgt bij de eigen club. Hier en daar wat pijntjes, maar ook in een jubelstemming. De knop moet dan weer om. Ze willen de beker winnen en ook om de landstitel spelen. Dan moet je er nu weer staan. Die motivatie moet ook voor een belangrijk deel uit de speelsters zelf komen. Na de internationale successen moeten ze op nationaal niveau laten zien wat ze in hun mars hebben.”

Advertentie

De veeleisende oefenmeester werd daarin niet teleurgesteld door zijn adepten. Ze hadden de boodschap begrepen en lieten zien dat ze inderdaad ook in de vaderlandse competitie en beker dit seizoen voor het hoogste willen gaan. Niet dat het vertoonde spel zo oogstrelend was. Er ging in aanvallend opzicht te veel mis om de toeschouwers echt te vermaken. Maar de inzet en werklust waren bewonderenswaardig.

,,Daar ben ik het meest tevreden over”, zei Curescu na afloop van het moeizaam verlopen duel. ,,We hebben ruim drie weken stil gelegen en dan is het niet eenvoudig om het juiste ritme te vinden. De automatismen ontbraken. Dat hebben ze gecompenseerd met hard werken.”

De wedstrijd kwam moeizaam op gang. V&L toonde zich een stugge tegenstander en pakte vooral in de verdediging de zaken energiek aan. De aanvalsters van Quintus hadden daar zichtbaar moeite mee. Veel kansen werden bovendien onbenut gelaten. Daardoor bracht de thuisclub zich onnodig in de problemen. Tessa van Zijl, die een gedreven partij speelde: ,,We maakten het onszelf veel te lastig. Als we in het begin een hoger tempo spelen en die kansen wél benutten, spelen we V&L direct al op achterstand.”

Advertentie

Dat gebeurde niet en dus dachten de Limburgse speelsters dat er iets te halen viel. Steeds als Quintus een voorsprong pakte, lukte het V&L de aansluitende treffer en zelfs de gelijkmaker te produceren. Beide ploegen en vooral de coaches ergerden zich de hele wedstrijd aan het arbitrale duo Palts/Tanasescu, die inderdaad niet hun sterkste avond hadden. De voordeelregel werd nauwelijks toegepast en veertien tijdstraffen was voor deze wedstrijd ongehoord veel.

Quintus sloeg pas bij 10-10, na een kwartier in de tweede helft, de beslissende kloof. Uitblinkster Rinka Duijndam stopte een strafworp en verrichtte nog een serie andere fraaie reddingen. Binnen tien minuten zorgde de thuisploeg voor 17-10 en was het Limburgse verzet gebroken.

Doelpunten Quintus: Tessa van Zijl (4), Daisy Hage (4), Cynthia Grift (2), Nicole ven Meteren (2), Anouk Zwinkels (2), Iva van der Linden (2), Tamara Haggerty, Lisa Bos, Carmen Riepe en Sabine Vollebregt.

Door Peter Lotman, AD HAAGSCHE/WESTLANDSE COURANT

Advertentie

Join the discussion 5 Comments