Skip to main content

Quintus van Michielsen heeft tijd nodig: “De doelstelling moeten we aanpassen”

De kans dat Quintus ook dit seizoen als derde eindigt is volgens trainer/coach Fred Michielsen heel klein. De Heulse eredivisionist heeft flink wat speelsters uitgezwaaid en talentvolle A-junioren hebben tijd nodig. Michielsen vraagt om geduld.

Advertentie

Angelique van Duijvenbode, Esther de Vos, Celine Michielsen en Lois Strik gestopt, Amber Verbraeken (SU Neckarsulm), Fem Boeters (TSV Bayer 04 Leverkusen) en ook Lisanne Kruijswijk (HandbaL Venlo) naar een andere club. Toen Michielsen een jaar geleden bij Quintus startte stond er een heel andere groep. “Het maakt me niet zenuwachtig, maar spannend is het wel. Quintus is jong, pril en nog timide”, aldus de oefenmeester.

Michielsen wijdt de uittocht aan het een verschil in ambitieniveau en verwachtingen. “Om ons heen gaan ploegen als V&L, VOC en SEW veel meer trainen. Ook de Stichting Topsport Quintus (STQ) wilt professionaliseren. Gedurende het afgelopen seizoen heb ik de twijfel bij vaste krachten zien toeslaan. Voor hen lonkte een mooie kans ergens anders of maatschappelijke carrière. Ik ben er met gestrekt been ingegaan en stond daardoor lange tijd met 2-0 achter. Pas later is me het een en ander duidelijk geworden.”

Dochter Celine bij Aalsmeer 2
Nu is de wrijving uit de groep, maar tegelijkertijd ook de routine. “De A-jeugd is kampioen van Nederland geworden en overgeheveld naar de damesselectie, daarnaast zijn er ook speelsters van dames 2 doorgeschoven. We kiezen voor speelsters die vier tot zes keer willen gaan trainen, dingen laten voor handbal. Het is aan Quintus om te gaan faciliteren. Dat is ook budgetair een uitdaging”, blijft Michielsen eerlijk. Opgelucht: “Niet meer de spagaat om iedereen binnen de selectie tevreden te houden.”

Advertentie

“Als ik de verhalen bij Aalsmeer van mijn dochter Celine hoor, word ik wel eens jaloers”, geeft Michielsen toe. Waar hij vorig jaar nog op haar kon rekenen, heeft de oud-speelster van de Bundesliga besloten in Noord-Holland door te gaan in het trainersvak. Celine Michielsen is de nieuwe trainer/coach van Aalsmeer 2. “Daar staat een heel goede organisatie, er zijn veel faciliteiten. Een mooi voorbeeld voor Quintus.”

Veel lol en plezier
“Het Quintus dat in september de competitie tegen VOC opent moet de tijd krijgen. Deze jonge groep moet de steun van de leden voelen. Ook al zullen ze wel eens stevig onderuit gaan. Dat kan best lastig zijn, want de buitenwereld ziet de club natuurlijk als een groot bolwerk met de daarbij horende verwachtingen”, gaat de Noord-Brabantse trainer/coach verder. “Er is onderling veel lol, er wordt heel hard getraind, en het plezier is bij iedereen aanwezig. Dat geeft houvast.”

Lysanne Huele is tot nu toe de enige nieuweling in de damesselectie van Quintus. “Er is veel tijd gestoken in het kader. Dat staat nu veel beter dan afgelopen seizoen. Alex Curescu en Dirk Loose doen respectievelijk de A-jeugd en het tweede. Bij de hoofdmacht word ik ondersteund door onder meer assistent Dion Sillen, die ik heel goed ken, en keeperstrainer Ruud van den Broeck. Met laatstgenoemde zijn de keepers heel blij. Zijn enthousiasme en positiviteit werkt aanstekelijk voor de hele groep.”

Eerste maanden door
Na VOC-uit wacht Quintus onder meer landskampioen HandbaL Venlo en promovendus PSV. “Geen makkelijke start. Ik hoop dat we de eerste maanden goed doorkomen. Binnen twee tot vijf jaar weet ik zeker dat deze speelsters, als ze bij Quintus blijven, weer mee kunnen doen in de top. De welwillendheid is er, maar de uitvoering is soms nog jeugdig.”

“De doelstelling moeten we aanpassen”, besluit Michielsen. “Als je ziet wat er nu staat wordt het heel hard knokken om bij de top-8 te komen. Het is vooral nog heel speels. Nogmaals: we hebben tijd nodig om te groeien. Wat me moed geeft? Het gecreëerde kader en plezier bij de meiden.”

Foto: Paul Vis

Advertentie