Quintus wil meer dan alleen springplank zijn

De kleine zege op Volendam (23-21) is voor Quintus een bevestiging dat de herentak op de goede weg is. In de HandbalNL League zoekt de Heulse eredivisionist aansluiting bij de ploegen uit de BENE-League. Trainer/coach Geert Hinskens (31) ziet de gesnakte omslag bij Quintus vorm krijgen.

Advertentie

Na drie zware seizoenen in de BENE-League keerde Quintus in 2019 terug in de eredivisie. Met gemak plaatste de club uit Kwintsheul zich voor de best-of-five om de titel die door het coronavirus er nooit kwam. Een jaar later heeft Quintus een promotieverzoek naar de BENE-League ingediend bij het NHV.

“Een jaar geleden kreeg Quintus al de kans te promoveren, maar toen koos de clubleiding voor het plekje in de eredivisie. Meer derby’s zouden voor publiek en de benodigde inkomsten zorgen. Het bestuur was wat sceptisch over de BENE-League. In die discussie heb ik me bij binnenkomst niet gemengd”, legt Hinskens uit.

Gretige jongelingen
Tot en met 2019 speelde de gevaarlijke linkspoot van weleer voor Volendam. Een knieblessure maakte een abrupt einde aan de carrière van Hinskens die tussen 2008 en 2014 ook het wit-groen van Quintus droeg. “Ik heb altijd goed contact gehouden met de mensen van de club. Toen ze me belden ben ik over de trainersrol gaan nadenken.”

Advertentie

In Kwintsheul trof Hinskens, die samen met Jack van Lier het vlaggenschip doet, een talentvolle groep aan. “Een aantal ervaren jongens besloten te stoppen waarna gretige jongelingen, na wat aandringen, naar Quintus kwamen. Bijvoorbeeld Martijn Poot en Pieter van der Velden. Jack en ik zijn gaan schrijven aan een goed plan om uiteindelijk door te stoten naar de BENE-League. Wetende dat het in die competitie zwaar gaat worden. We willen van Quintus meer dan alleen een springplank naar clubs als Volendam of Aalsmeer maken!”

Ligging
“Als speler heb ik Quintus altijd als een fijne vereniging ervaren waarbij handbal voornamelijk als hobby werd gezien. En als we dan een grote wedstrijd in de eredivisie wonnen was dat mooi meegenomen. Maar ik denk dat de club, zeker gezien de ligging, nog meer potentie heeft. We moeten onze positie in de regio ten opzichte van eredivisieclubs als Hercules, Hellas en WHC benutten. Talenten met een hoger doel en ambitie moeten kansen bij Quintus zien”, gaat Hinskens verder.

De trainingsintensiteit in Kwintsheul is inmiddels opgevoerd. “Alles om BENE-Leagueproof te worden. Er moet nog veel gebeuren, hoor. Maar de eerste stapjes zijn gezet. De winst op Volendam zorgt voor vertrouwen. Het gat met de BENE-Leagueclubs is groot, maar we mikken op teams als Hurry-Up en ook Volendam. Ook moeten we een financiële kloof dichten. Dat is een taak voor het bestuur.”

Talenten faciliteren
“Bij het halen van spelers moeten we creatief gaan werken”, weet Hinskens. Bij Quintus worden de spelers van het eerste niet betaald. “Er moet voor randvoorwaarden gezorgd worden. Jongens moeten naar Quintus komen voor het goede programma en mogelijk kunnen we hen faciliteren in zaken als huisvesting. Je moet wat te bieden hebben. Maar dat is ook vooral met het oog op de toekomst. Het is vooral mooi om te zien dat de club weer vooruit wil met de mannen.”

In de HandbalNL League maakt Quintus het seizoen als zesde club af. Nog altijd zijn Hinskens en Van Lier in afwachting van hun promotiewens. Op dit moment telt de BENE-League een oneven aantal deelnemers. Hinskens besluit: “Er waait een frisse wind bij Quintus.”

Foto: Paul Vis

Advertentie