Rijpend Oranje kan nog meer aanzien winnen

By 29 april 2021Featured, Heren Oranje, Oranje

Zonder wrijving, geen glans. Ze hebben een hoop teleurstellingen moeten slikken, maar de Oranjemannen zijn een land aan het worden waar in Europa rekening mee gehouden moet worden.

Advertentie

In een aantal jaar tijd won Nederland al eens vaker van een hoog aangeschreven land in Europa, maar de uitzege op Polen en het punt in Celje eerder dit jaar in de EK-kwalificatiecyclus is meer dan alleen een teken aan de wand. De nationale mannenploeg koerst met de neus omhoog af op directe plaatsing voor het eindtoernooi van 2022.

Nipte winst op Zweden, Hongarije dat in Den Bosch met een goal verschil ontsnapte. Ook drie jaar geleden bood Nederland, steeds vaker aangestuurd door Luc Steins, al goed tegenstand. Maar toen miste Oranje nog op de grote eindtoernooien.

Nieuwe mijlpaal
Daar kwam in juni 2019 verandering in toen de formatie van Erlingur Richardsson, sinds 2017 een duo met Edwin Kippers, zich door een groepszege op Letland plaatste voor het EK in 2020. In Trondheim eindigde Nederland door een overwinning op opnieuw Letland op de derde plaats in de groep met Duitsland en latere winnaar Spanje.

Advertentie

In Eskisehir treft Nederland vanavond thuisland Turkije. De nummer laatst in EK-kwalificatiegroep 5. Bij een uitoverwinning en winst later op de avond van Slovenië op Polen is Oranje al zeker van het EK. Niet na wachten als een van de beste nummers drie zoals in 2019, maar als runner-up van de groep. Een nieuwe mijlpaal voor de ploeg waar Gerrie Eijlers, Fabian van Olphen en Tim Remer inmiddels zijn gestopt.

Geen Jeffrey Boomhouwer
Dan wacht voor de mannen van Richardsson een betere uitgangspositie tijdens de loting voor het Europees kampioenschap in Hongarije en Slowakije. Zover is het nog niet. Door de ongeslagen status op vreemde bodem staat Nederland er uitzonderlijk goed voor, maar het EK-ticket is nog niet in bezit.

Om 18:00 ontbreek Jeffrey Boomhouwer bij Oranje. De linkerhoekspeler van Bergischer HC zit nog altijd in quarantaine en zal op Ziggo Sport, de sportzender zendt vanaf 17:50 op kanaal 13 uit, de verrichtingen van vervanger Rutger ten Velde volgen. Jordy Baijens van Volendam is in Turkije de reserve op de linkerhoek.

Topschutter
Met de topschutter van de EK-kwalificatiefase Kay Smits begint Nederland met vertrouwen de slotweek van de cyclus. Met 35 goals in vier wedstrijden heeft de rechteropbouwer van TTH Holstebro evenveel doelpunten gemaakt als de Zwitserse ster Andy Schmid. Smits is een van de rijzende sterren in Europa. De international speelt na de zomer voor Bundesliga-club Magdeburg SC.

Naast een EK-ticket en een potentiële betere loting kan de nationale ploeg vanavond opnieuw meer aanzien winnen. Een eendagsvlieg is Nederland al lang niet meer. Of er uit de cocon een fraaie vlinder komt zal de toekomst uitwijzen.

Foto: FotoReza

Advertentie