Robben in Bulgarije: “We moeten respect afdwingen”

By 12 juli 2021juli 24th, 2021Achtergrond, Artikelen, Beach Handball, Voorpagina

In de schaduw van de succesvolle vrouwen proberen ook de Oranjemannen op het EK Beach Handball in Varna dat vandaag begint indruk te maken. Aanvoerder Jasper Robben (25) wil aan de herenkant Nederland nadrukkelijk op de kaart zetten.

Advertentie

Ook vier jaar geleden was hij erbij toen de Oranjemannen voor het laatst op het Europees kampioenschap Beach Handball meededen. Een groot succes werd het toen niet, waarna het NHV de geldkraan bij de herentak even dichtdraaide. “Door succes van de jongere generatie heeft de bond weer meer vertrouwen in de mannen en met Danny Baijens als bondscoach zijn we gaan werken aan een ploeg”, legt Robben uit over de EK-deelname.

In het tenue van Camelot uit Tilburg raakte Robben smoorverliefd op Beach Handball. “De sfeer trekt me aan net als het onderlinge respect”, vat hij samen. “Je praat makkelijk na onder het genot van een biertje. Maar daarbij is het ook een sport die is weggelegd voor atleten. Dat trekt me misschien wel het meest aan.”

Tactische oplossingen
Robben heeft een uitstekende pirouette, kun je prima de lucht in sturen, maar haalt bovenal voldoening uit verdedigen. “Doordat je in de dekking altijd in ondertal speelt moet je slim zijn. Zoeken naar tactische oplossingen. Als dat lukt, vind ik dat je dat moet vieren.”

Advertentie

Met de nationale mannenploeg is Robben in Varna waar het EK Beach Handball wordt gehouden. Oranje zit in een poule met Duitsland, Portugal en Rusland. “Twee jaar geleden is de U17 knap vierde op een groot eindtoernooi geworden. Toen lieten we als zandland aan de mannenkant weer van ons horen. Al jaren zijn de meisjes en vrouwen succesvol en toen ook de jongens. Thomas van Ophem, een erg getalenteerde blokker, en Silas Speckmann waren er tijdens dat kampioenschap en ook deze week bij de senioren bij.”

De bovenste helft?
Met Camelot is Robben al in heel veel landen ervaring opgedaan. Onlangs deden de Tilburgers nog mee aan de European Beach Tour Finale. “Maar het EK is nog weer groter”, glundert de captain. “Geselecteerd worden en voor je vaderland spelen is erg bijzonder. We hebben als groep naar dit EK toegewerkt. We moeten respect afdwingen.”

Robben is erop gebrand een sterke indruk achter te laten. “De bovenste helft?”, roept hij. Achttien landen doen er mee in Bulgarije. “Je wilt natuurlijk de vrouwen achterna en praten over medailles, maar twee jaar geleden waren we er niet eens bij. Daarom is het nu heel belangrijk een goed resultaat neer te zetten. Dan kunnen we als team doorgroeien en net als de Oranjedames een land worden waar rekening mee gehouden wordt.”

Livestream
“Dat is belangrijk voor de toekomst van de mannentak. Investeren in de jeugd loont en zo hebben we kunnen doorgroeien naar de senioren. Nu is het aan ons om ons te bewijzen”, besluit Robben. “We beginnen op het centre court tegen Duitsland (12:00, red.). En daarna wacht favoriet Rusland. Je kunt spreken van een belangrijke openingsdag op het EK.”

Alle EK-duels kun je online zien. Schakel in op EHF TV

Foto: Eelco Schaap

Advertentie