Skip to main content

Samenvatting Nederland – Denemarken

By 16 december 2016Oranje, Oranje Dames, Voorpagina

Het Nederlands damesteam heeft op fantastische wijze de finale van het Europees kampioenschap bereikt. De ploeg van bondscoach Helle Thomsen klopte voor bijna tienduizend toeschouwers in de Scandinavium Arena van Göteborg drievoudig winnaar Denemarken met 26-22.

Advertentie

Voor het Nederlands Damesteam was de wedstrijd in de halve finale van het EK een primeur. Het beste resultaat tot nu toe was de zevende plaats bij de Europese titelstrijd in Hongarije en Kroatië in 2014. Denemarken won het EK al drie keer (1994, 1996 en 2002).

samenvattingnlde

Oranje speelde de derde halve finale op rij bij een groot internationaal titeltoernooi. Eerder haalde Nederland de laatste vier bij het WK 2015 in Denemarken en afgelopen zomer bij de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Van alle toplanden slaagde alleen wereldkampioen Noorwegen hier ook in.

bannerhi

De zege op Denemarken was de zesde EK-overwinning op rij voor Oranje. Voor dit titeltoernooi was het niet eerder gelukt om meer dan één keer op rij te winnen. De basis voor de overwinning tegen Denemarken werd in het begin van de tweede helft gelegd. Direct na de hervatting liep Nederland uit van 13-13 naar 19-13. Maura Visser bracht Oranje weer op voorsprong, waarna Nycke Groot twee keer op rij het Deense net liet opveren: 16-13. Yvette Broch, Estavana Polman en Lynn Knippenborg verdubbelden de marge naar zes: 19-13.

Advertentie

Dertien minuten
Verdedigend speelde Oranje ijzersterk. Het duurde tot de dertiende minuut voordat Denemarken het eerste velddoelpunt na de pauze scoorde. Stine Jørgensen maakte 21-15 nadat ze eerder vanaf de strafworpstreep succesvol was tegenover Tess Wester, die in deze fase vrijwel alle Deense schoten uit het doel ranselde. Laura van der Heijden en Debbie Bont hadden eerder voor de grootste voorsprong in de wedstrijd gezorgd: 21-14.

De speelsters van bondscoach Helle Thomsen zijn topfit en kunnen het hoge snelheidshandbal van begin tot het einde uitvoeren. Het is een machtig wapen waar de concurrentie geen antwoord op heeft. “We speelden de gehele wedstrijd snel. Het resultaat van vandaag is geweldig maar we gaan nog niet feestvieren. We blijven geconcentreerd richting de finale”, aldus rechter hoekspeelster Debbie Bont.

Handbal Inside Cadeau-tip!
Wat mag er volgens de kerstman dit jaar zeker niet ontbreken onder de kerstboom? Precies! Een cadeau-abonnement op het enige echt handbalmagazine van Nederland! Klik hier om te bekijken hoe ook jij Handbal Inside Magazine cadeau kunt doen.

Advertentie