Samenvatting Nederland – Frankrijk

Oranje is er gisteravond net niet in geslaagd om de Olympische handbalfinale te bereiken. In Rio de Janeiro werd in de halve finale met het kleinst mogelijke verschil verloren van Frankrijk: 23-24. Zaterdag volgt om 16.30 uur (Nederlandse tijd) de wedstrijd om de bronzen medaille tegen de verliezer van de andere halve finale tussen Rusland en Noorwegen.

Op de openingsdag van de Olympische Spelen leverde het duel tegen dezelfde tegenstander nog een 14-18 nederlaag op. Oranje kwam nu een stuk beter voor de dag. Nederland was dicht bij een verlenging maar was zeer ongelukkig in de slotfase. Een paar seconden voor het einde schoot Lois Abbingh tegen de paal.

“We hadden drie keer de kans om de gelijkmaker te scoren”

,,Ik zag hem er al in gaan. Helaas ging de bal tegen de paal’’, baalde Lois Abbingh van het laatste schot van de wedstrijd. ,,We hadden drie keer de kans om de gelijkmaker te scoren, maar we maakten het laatste doelpunt helaas niet’’.

NLFr

Nederland speelde tegen Frankrijk te weinig het eigen, snelle spel en kon niet zo domineren als in de kwartfinale tegen Brazilië. Bovendien werden er te veel kansen gemist.

Het Nederlands Damesteam begon de halve finale gretig. In de zevende wedstrijd in twaalf dagen opende Angela Malestein de score. Na twee Franse treffers kwam Oranje via Laura van der Heijden en twee keer Martine Smeets op 4-2. Estavana Polman nam daarna het vijfde Nederlandse doelpunt voor haar rekening (5-3) waarna Frankrijk het initiatief nam.

Nederland mist kansen
Nederland keek na 5-4 steeds tegen een achterstand aan en alleen bij 6-6 en 11-11 kwam Oranje op gelijke hoogte. Bij Nederland kwam het meeste gevaar van Laura van der Heijden die voor de pauze vijf keer succesvol was. Nederland miste echter teveel kansen, terwijl Frankrijk via vooral Alexandra Lacrabere en Allison Pineau makkelijk scoorden en uitliepen naar een 13-17 ruststand.

In de tweede helft maakte Oranje onder toeziend oog van koning Willem Alexander een betere indruk en werd de achterstand langzaam ingelopen. Bij 21-22 werd voor het eerst de aansluitingstreffer gerealiseerd. Twee kansen op de gelijkmaker werden vervolgens niet benut. Alexandra Lacrabere zorgde voor een marge van twee waarna Danick Snelder aan de andere kant direct tegen scoorde.

Slotfase
In de laatste tien minuten werd nog maar slechts twee keer gescoord. Allison Pineau zorgde voor 22-24 waarna Laura van der Heijden, aan Nederlandse kant de beste speelster, 23-24 voor haar rekening nam. In de slotfase waren er verschillende kansen op de gelijkmaker en een verlenging. Deze werden echter niet benut.

Het Nederlands Damesteam sluit de Olympische Spelen komende zaterdag om 16.30 uur Nederlandse tijd af met de wedstrijd om de bronzen medaille. Tegenstander is de verliezer van het duel Noorwegen-Rusland dat later vandaag wordt gespeeld.