Smits in de zomer terug naar SC Magdeburg

By 13 januari 2021januari 19th, 2021Achtergrond, Artikelen, Duitsland, Europa, Oranje, Oranje Heren, Voorpagina

International Kay Smits (23) is na de zomer weer in de Bundesliga te bewonderen. De linkspoot van TTH Holstebro heeft een contract tot en met 2023 getekend bij SC Magdeburg.

Advertentie

In 2020 speelde Smits al een half jaar voor SC Magdeburg. Door het coronavirus kon de Duitse topclub de Limburger niet behouden. “Dit contract is al een tijdje geleden getekend”, legt Smits uit. “Door het coronavirus lukte het helaas niet om de overstap afgelopen zomer al te maken. Dat was enorm jammer, maar begrijpelijk. Nu gaat mijn dienstverband vanaf de zomer van 2021 in.”

In de tussentijd laat Smits mooie dingen zien in Denemarken en het shirt van de nationale mannenploeg. “Ik krijg wel eens een appje van de trainer van Magdeburg met complimenten”, zegt hij. “Ik ben heel tevreden met de stap. Het past precies in mijn carrièreplanning. De Bundesliga is de competitie waarin ik spelen wil. Ik was daar vorig jaar al op mijn plek.”

In 2018 verkaste Smits van Wilhelmshavener HV naar TTH Holstebro. “De nieuwe stap zou een club op het hoogste niveau in Duitsland of Frankrijk zijn, waarbij mijn voorkeur uitging naar een club boven de middenmoot. Magdeburg is perfect. Ik ben heel erg blij. De tijd daar heb ik als heel prettig ervaren.”

Advertentie

Keeper verrassen
Niet alleen in de Deense eredivisie, maar ook bij Oranje heeft Smits de afgelopen tijd aangetoond toe te zijn aan een volgende stap. Tegen Turkije (10 doelpunten) en Slovenië (8 en 9) was hij de meest productieve international. “Ik heb gemerkt dat de timing van mijn schoten erg belangrijk is. Door mijn lengte kan ik niet zo maar over de dekking heen schieten. Ik moet de dekking en keeper verrassen.”

Tijdens de puntendeling in Celje (27-27) miste Smits slechts één keer voor het Sloveense doel. “Ik merkte tijdens het heenduel in Almere dat de doelman van hen erg veel schotbeelden van mij had gezien”, vertelt Smits. “Hij pakte een aantal ballen van mij in de hoek van het blok. Dat irriteerde mij, want ik vond het goede schoten. De tweede wedstrijd ben ik daar meer mee gaan spelen. Dat lukte goed. Toen de keeper zoekende was kon ik de vrije hoek soms goed vinden.”

Inspireren
Bij Smits vallen steeds meer zaken op de juiste plek. De overgang naar SC Magdeburg is daar een voorbeeld van. “Bevestiging krijgen van de manier hoe je denkt of traint is fijn en geeft ook zelfvertrouwen. Het maakt allemaal deel uit van de ontwikkeling. Ik hoop jongens in Nederland met mijn spel en stappen te inspireren. Je kunt als Nederlander bij heel mooie ploegen spelen. Kijk maar naar Luc (Steins, red.) in Parijs. Dat inspireert mij ook!”

“Dan kun je ook als opbouwer onder de 1,90 de wereldtop halen”

“Als jonge jongen uit Nederland kun je ook overal komen, maar dan moet je wel vuile meters durven te maken”, gaat Smits verder. “Het beeld van de Nederlandse speler werkt in de top niet altijd mee, terwijl het vaak technische goede spelers zijn. Ook het maken van een tussenstap is heel belangrijk, omdat de competitie in eigen land niet het juiste niveau heeft. Wij als Nederlanders moeten een alternatieve weg zoeken. Dan kun je ook als opbouwer onder de 1,90 de wereldtop halen.”

Dromen in vervulling
“Ik verheug me enorm op mijn periode bij Magdeburg en de toffe omgeving”, besluit de rechteropbouwspeler. “Ik hoop dat daar een aantal van mijn dromen in vervulling gaan. Want die heb ik zeker!”

Foto: Jaap van der Pijll

Advertentie