Smits moet klapper op transfermarkt jaartje uitstellen

In het nieuwste Handbal Inside Magazine spreekt verslaggever Herman Nijman met international Kay Smits (23). De Limburger is na tien wedstrijden voor SC Magdeburg noodgedwongen teruggekeerd naar TTH Holstebro uit Denemarken.

Vanwege de coronacrisis heeft het avontuur in Duitsland maar zes weken geduurd, in februari en maart. Tien wedstrijden om precies te zijn, met één nederlaag. Door de economische onzekerheid heeft SC Magdeburg er van afgezien om het contract van Smits in Holstebro (tot de zomer van 2021) helemaal af te kopen.

Het heeft niet meegezeten, stelt Smits. Maar hij zal er zeker niet over klagen. “Ik mag blij zijn dat ik in de coronatijd een contract heb en netjes wordt betaald.” De klapper, een stap naar een grotere club in een sterkere competitie, moet nu maar in de zomer van 2021 gemaakt worden. “Dat is het doel voor het aanstaande seizoen.”

Razendsnel
De overstap van Denemarken naar Duitsland – net na het EK – was bijzonder. “Het was apart, omdat we eerder al een keer met Magdeburg hadden gesproken met het oog op de toekomst. Toen kwam daar de blessure in Magdeburg bij, waardoor er ineens sprake was van een directe overgang. Wat ook nog eens mogelijk was omdat Holstebro drie linkshanders in de selectie had, waardoor ze mijn vertrek goed konden opvangen. Het ging razendsnel, ook omdat we elkaar al kenden. In een paar dagen tijd was het rond.”

EK in Trondheim
De transfer was te danken aan het sterke optreden van Smits tijdens het EK (22 doelpunten in drie wedstrijden). “Dat EK heeft geholpen. De clubs kennen je vaak al wel. Maar als je op zo’n groot podium goed presteert is dat voor clubs het bewijs dat je het niveau aankan. Of ik over mijn eigen EK tevreden ben? Het grote verschil voor mijn gevoel was dat ik constant heb gepresteerd in drie wedstrijden, daardoor val je iets meer op.”

Benieuwd naar het hele verhaal? Abonneer je hier op het enige handbalblad van Nederland.

Door: Herman Nijman
Foto: FotoReza