Skip to main content

Smits wil bij TV Emsdetten indruk maken

Na een jaar met het Deense Randers HH in de eerste divisie besloot Jorn Smits over te stappen naar TV Emsdetten. De 25-jarige schutter lost in Duitsland landgenoot én positiecollega Jasper Adams af.

Advertentie

In 2016 liet Jorn Smits Volendam achter zich voor het avontuur in Denemarken. “Maar het was toch niet helemaal het niveau waar ik graag wil spelen. Toen ben ik verder gaan kijken om een volgende stap te zetten, ten opzichte van de club en competitie waar ik zat. Eigenlijk wilde ik in Denemarken blijven. Ik ken de taal en ben een beetje ingeburgerd, maar toen kwam TV Emsdetten voorbij.”

Fysieke strijd
Bij de club uit de tweede Bundesliga maakte landgenoot Jasper Adams bekend terug te keren naar Nederland. “We zijn er vrij snel uitgekomen. Dat sprak vertrouwen uit”, legt Smits uit. “De club en vooral de competitie sluiten goed aan bij wat ik wil. Wedstrijden in de tweede Bundesliga zijn een fysieke strijd en daarin wil ik me verbeteren. Aanvallend in de één-tegen-één, maar vooral in de dekking. Dit is de uitgelezen mogelijkheid.”

De lat voor Smits ligt hoog. In zijn slotseizoen in het groen van TV Emsdetten maakte Jasper Adams meer dan tweehonderd velddoelpunten. “Dat brengt niet meer druk mee. We zijn andere spelers”, weet de Limburger zeker. “Hij heeft zich hier, zeker in het laatste seizoen, erg goed ontwikkeld. Ook ik wil hier komen om indruk te maken en laten zien wat ik kan.”

Advertentie

In de kijker
“In Denemarken heb ik afgewacht en gekeken waar mijn mogelijkheden lagen. Ik weet beter wat mijn kwaliteiten zijn en wil dat meteen laten zien”, gaat Smits verder. “Mijn broertje Kay (Smits, red.) heeft zich in twee geweldige seizoenen in de tweede Bundesliga in de kijker kunnen spelen. Hij kreeg aanbiedingen uit veel verschillende landen. Er wordt naar deze competitie gekeken.”

De tweede Bundesliga, waar meer landgenoten actief zijn, in handballand Duitsland staat bekend als de sterkste tweede competitie van de wereld. Het is wekelijks een feest. “Daar kijk ik ook erg naar uit”, is Smits enthousiast. “De publieke belangstelling in Denemarken viel me een beetje tegen. Ik heb gehoord dat het hier altijd vol zit. Heel het publiek staat achter de ploeg. Het zijn geen toeschouwers, maar supporters.”

Oranje
Bij TV Emsdetten hoopt Smits zich te ontwikkelen en in de etalage te ballen. “Ik heb altijd het doel gehad in de Champions League te spelen”, zegt de international. “Daar wil ik op mijn eigen manier naar toewerken. De overgang naar TV Emsdetten is absoluut een stap vooruit. Ook hoop ik met de nationale ploeg te groeien. Zodat we ons kwalificeren voor eindrondes. Als we ons individueel ontwikkelen, naar grotere clubs vertrekken en ervaring opdoen heeft dat een positieve invloed.”

Dit weekend komt Smits met zijn nieuwe club in actie op een oefentoernooi in Zuid-Duitsland. Ook LIONS maakt deel uit van het deelnemersveld. Op 18 augustus speelt TV Emsdetten in de eerste ronde van de beker tegen Bundesliga-promovendus TuS N-Lübbecke.

Foto: FotoReza

Advertentie