Skip to main content

Taalproblemen hebben Bourget en Jansen samengebracht

In een video van het NHV vertellen Florent Bourget (foto boven) en Tom Jansen, beide 23 jaar en in bezit van een dubbel paspoort, over de taalproblemen die ze bij Oranje hebben gehad en hun sterke band.

Advertentie

Jansen is al sinds eind december 2021 bij de nationale ploeg. Na een positieve test begin januari in Zweden liet het EK-debuut van collega Bourget even op zich wachten, maar donderdagavond tegen Frankrijk was het ook raak voor de spelmaker van Volendam.

Uitgerekend tegen Frankrijk sloot Bourget weer aan bij Oranje. Het land waar hij tot zijn achttiende woonde. “In 2018 ben ik naar Volendam gegaan om meer aansluiting bij het Nederlands team te vinden”, legt Bourget in de video van de bond uit.

Trots als Nederlander
Als tiener stuurde hij een video naar het NHV en even later werd Bourget voor Jong Oranje uitgenodigd. “Toen was de Franse ploeg verder en heb ik het bij het Nederlands team geprobeerd. Mijn moeder is Nederlands, mijn vader Frans. Ze heeft in mijn jeugd vaak Nederlands tegen mij gepraat. Toen was ik nog lui en sprak ik terug in het Frans, haha.”

Advertentie

Jansen (foto onder) is geboren in Duitsland, woont daar al zijn hele leven en via een krachtenberichtje kwam de rechteropbouwer op de radar van assistent-bondscoach Edwin Kippers terecht. “Ik ben altijd trots als ik met Nederland onderweg ben. Blij dat ik die kans krijg. Ik voel me dan ook Nederlands”, zegt Jansen met een Duitse tongval.

In de eerste jaren bij Oranje hebben de generatiegenoten veel aan elkaar gehad. Jansen: “Toen de taal nog moeilijk te begrijpen was, je snapt sommige grapjes niet, hadden we elkaar. We liepen tegen hetzelfde probleem aan.” Bourget vult aan: “Je zit in dezelfde situatie. Zo zijn we een match geworden.”

Open sollicitaties
In Boedapest is Jansen de stand-in van topscorer Kay Smits. Doordat laatstgenoemde besmet is liggen er vanavond tegen Denemarken meer speelminuten voor Jansen, speler met lengte en linkerpoot, in het verschiet. De inmenging van Bourget is na de vele besmettingen bij de Oranjemannen meer dan welkom.

Na twee open sollicitaties heeft het duo het tot aan het EK in Hongarije geschopt. “Opeens mag je tegen de spelers die je vaak op televisie ziet spelen. Heel bijzonder”, besluit Bourget. “Na mijn eerste wedstrijd had mijn vader tranen in de ogen. Dit EK geeft een mooi gevoel.”

Foto: FotoReza

Advertentie