Ticket Nederland voor EHF European League op de tocht

By 4 augustus 2020Featured

Het ticket voor een Nederlandse mannenploeg voor de EHF European League, tot vorig seizoen EHF Cup, is in gevaar. Dat blijkt uit een blik op de gepubliceerde ranking van de Europese federatie.

Op basis van de afgelopen drie seizoenen in Europa, van 2017 tot en met 2020, heeft de EHF een ranking gemaakt op basis waarvan tickets voor drie Europese toernooien worden verdeeld. Nederland is drie plaatsen gezakt: van 26 naar 29.

In het seizoen 2021/2022 hebben vier Nederlandse clubs nog recht op het spelen in Europa. Het betreffen drie toelatingsbewijzen voor de EHF European Cup, voorheen Challenge Cup, en één ticket voor de EHF European League. Laatstgenoemd bewijs is in gevaar.

De gewilde top-30
Kosovo, nummer dertig op de lijst, Bosnië en Litouwen zitten Nederland op de hielen. De twee laatstgenoemde landen hebben afgelopen seizoen goed geboerd in Europa, waardoor de 29ste plek van Nederland op de ranglijst in gevaar is.

Aankomend seizoen komen geen mannenteams uit Nederland in actie op een Europees podium. Daardoor is het maar de vraag of Nederland de positie in de top-30 kan behouden.

SEW en VZV
Aan de vrouwenkant is de situatie minder nijpend. Ook op die ranglijst is Nederland gezakt, van 22 naar 24, maar behoudt het een marge op de andere landen in de top-30. Daarnaast kunnen ingeschreven eredivisionisten SEW en VZV aankomend seizoen belangrijke punten voor Nederland binnenhalen.

Foto: Tina Kolthof