Torshavn trilt: Historische zege Faeröer Eilanden

By 1 mei 2021Featured

Een sprookje hoog in het Noorden van Europa. Gisteravond heeft de Faeröer Eilanden voor het eerst ooit een partij in de laatste ronde van de EK-kwalificatiecyclus gewonnen.

Advertentie

Na 32 nederlagen en twee gelijke spelen moest het gisteravond in Torshavn, een stad van 20.000 inwoners en waar veertig procent van de bevolking woont, gebeuren. Zo’n 1700 toeschouwers zagen de lokale helden het opnemen tegen Tsjechië.

Pas 18-jarige
Na 11-12 bij rust bleef Faeröer in het spoor van de runner-up in EK-kwalificatiegroep 3. Twee minuten voor tijd viel na een redding van Tordur Skorheim zelfs de 27-25 van Teis Torn Rasmussen. Even daarvoor had de pas 18-jarige Elias Ellefsen a Skipagotu, sinds 2020 spelend voor het Zweedse IK Sävehof, zijn vijfde gemaakt (25-24).

Uitzinnig van vreugde waren de spelers, stafleden en toeschouwers na het laatste fluitsignaal (27-26). In hun vijfendertigste poging in de laatste kwalificatieronde voor een EK is het Faeröer eindelijk gelukt de winst te pakken.

EK-deelname
Met twee punten na vijf duels staat het eiland stijf onderaan in de poule waar Rusland aan kop gaat. Figurant in het vertelsel Tsjechië, dat vijf punten heeft, kan ondanks de opvallende struikelpartij in Torshavn EK-deelname niet meer ontgaan.

Advertentie