‘Trash talking’ in BENE-League: Al dertien keer raak voor Fofana

By 13 september 2021september 21st, 2021Achtergrond, Artikelen, BENE-league, Competities, Voorpagina

Met dertien doelpunten in zijn eerste twee wedstrijden in de BENE-League geeft Abou Fofana (25) een sterk signaal af. Dat moet ook, want de Amerikaanse linkeropbouwer van Volendam wil zijn praatjes nakomen. 

Advertentie

De transfer van de onbekende Fofana naar Noord-Holland is minder verrassend dan gedacht. Sinds Mark Ortega bij Volendam terecht is gekomen is de link met de Verenigde Staten sterk. “In februari had ik voor het eerst contact met Mark. We kennen elkaar van de Amerikaanse ploeg”, legt Fofana uit. 

De bijna twee meter lange schutter stond voor het laatst bij het Franse SCO Angers, het tweede niveau van Frankrijk, onder contract. Fofana spreekt de taal van het land vloeiend. “Op mijn achtste ben ik met mijn moeder van de Verenigde Staten naar Frankrijk verhuisd. Op mijn veertiende ben ik begonnen met handballen. Dat deed ik bij Toulouse.”

A-interlands
Bij de opleidingsploeg van profclub Fenix Toulouse viel de lange linkeropbouwer voor het eerst op. “Toen heb ik de Amerikaanse bond gemaild om te vragen of ik eens op stage zou kunnen komen”, vertelt Fofana. Voor meerdere jeugdteams heeft hij gespeeld. Daarna volgden A-interlands. “Sinds twee jaar mag ik me international noemen. In januari zouden we naar het WK gaan, maar dat is door een besmetting in de ploeg niet doorgegaan.”

Advertentie

Vanuit een café in Volendam staat Fofana de interviewer te woord. Hij heeft net zijn zoontje van vier naar school gebracht. “Samen met mijn gezin woon ik in Amsterdam. Dat bevalt goed. Ik wilde eens buiten Frankrijk spelen”, zegt Fofana. “Ik had meerdere aanbiedingen, maar na het gesprek met coach Mark wilde ik het in de BENE-League proberen.”

Beleving is groot
“De mensen in Volendam hebben me goed ontvangen. Daarnaast vind ik het niveau van de ploeg goed. Het is even wennen dat we niet professioneel met de sport bezig zijn, maar als we op de club zijn doet Volendam er alles aan dat we zo goed mogelijk kunnen presteren. Ik probeer daar zowel binnen als buiten het veld op mijn manier aan bij te dragen”, zegt Fofana.

Hij begint een beetje te lachen. Samen met cirkelspeler Alex Binderis probeert Fofana zo soms zijn teamgenoten uit de tent te lokken. “De sportcultuur in Amerika is groot. De beleving is groot. Anders dan in Europa, waar atleten vaak nederiger zijn. Dan gaan ze ook niet snel af. Dat werkt voor ons als Amerikanen anders.”

Drie punten
“Ik houd van trash talking. Het zet de tegenstander, maar vooral mijzelf onder druk. Dan moet ik mijn praatjes nakomen. Als ik begin met opscheppen motiveert dat ook om het er niet bij te laten”, doet Fofana speels uit de doeken. “De jongens uit Volendam kunnen wel een beetje zelfvertrouwen gebruiken.”

In de eerste twee wedstrijden heeft Volendam laten zien een ploeg te zijn om rekening mee te houden. Visé werd op 30-30 gehouden en afgelopen weekend trokken zevenvoudig doelpuntenmaker Fofana en consorten tegen Bevo aan het langste eind (31-29). “Volendam wil weer om de prijzen meespelen. Dat is me bij mijn komst vertelt. Er zijn goede jongens gehaald.”

De topschutterstitel?
Fofana spreekt met een stevig Amerikaans accent. In de opbouwrij bij Volendam is een beetje Frans te horen. “Ik kan goed samenwerken met Florent Bourget. We communiceren dan in het Frans. Ik vind hem écht een goede spelverdeler”, vertelt Fofana. Bourget is enige jaren geleden overgekomen uit Frankrijk en in bezit van een dubbel paspoort. “Hij heeft mij in de eerste wedstrijden in de BENE-League goed in stelling kunnen brengen. Of ik voor de topschutterstitel ga? Dat is onbelangrijk. Ik doe aan een teamsport en dan staat onze gezamenlijke prestatie voorop. Ook dat is Amerikaans.”

Fofana hoopt op de Final4 van de grensoverschrijdende topcompetitie. “Ik heb hier voor een jaar getekend. Ik wil ervaren hoe het buiten Frankrijk is”, besluit de linkeropbouwer van Volendam. “Als mijn gezin en ik het hier naar ons zin hebben kan daar zo nog een jaar bijkomen. Of twee.”

Foto: Tina Kolthof

Advertentie