Trotse Mulder wil meer na EK-winst

Oranje U17 maakte indruk in Kroatië. De nationale jeugdploeg prolongeerde het Europese kampioenschap. Bondscoach Mulder wil meer. In juli wacht het WK in Mauritius.

Advertentie

Met vorst aan de grond kwam de nationale jeugdploeg voor het eerst samen. “In december zijn we begonnen in een overdekte zandhal in Raamsdonksveer”, denkt Harald Mulder terug. “We hebben veertig procent meer trainingsuren gedraaid dan vorig jaar. In 2016 moesten we de dames veel aanleren. Nu konden we veel meer de diepte in. Daar hebben we de basis gelegd.”

Vertrouwen
In Zagreb ging het van een leien dakje. Oranje U17 kwam zonder kleerscheuren de poulefase door. “De laatste groepswedstrijd tegen Hongarije was misschien wel onze beste wedstrijd”, is de Amsterdamse bondscoach trots. “Zeker de tweede set was misschien de gaafste helft die ik ooit heb gecoacht. Alles lukte bij de dames. Voornamelijk met onze offensieve dekking maakten we het de Hongaarse dames heel lastig.”

“De ontlading na de finale was groot”

Na shoot-outs werd Duitsland in de halve finale verslagen. “We zaten in die wedstrijd een beetje vast”, bibbert Mulder. In de eindstrijd was Portugal de laatste horde. “Voor die wedstrijd waren de dames juist heel relaxt. We hadden vooraf beelden bekeken en wisten dat we ze konden verslaan. Dat vertrouwen straalden ze uit in de finale. De ontlading na de finale was groot.”

Advertentie

Brazilië en Argentinië
Zo prolongeert Nederland de titel die de ploeg in 2016 verwierf. “Dat is lastiger dan gedacht wordt”, weet de oefenmeester. “Zeker omdat we zes nieuwe speelsters hebben ingepast. Voornamelijk op de specialist-positie hebben we een omslag moeten maken. We hebben het uiteindelijk als ploeg geflikt. De dames samen met de hele staff.”

“De wereldtitel is mogelijk”

EK-winst is slechts het begin voor Mulder, Ter Horst en consorten. “In juli gaan we het WK spelen. In Mauritius”, glimlacht Mulder. “Daar komen we topploegen Brazilië en Argentinië tegen. We behoren, samen met vijf andere landen, tot de kanshebbers. De wereldtitel is mogelijk, maar ik zeg niet dat we dat zo maar gaan doen. Het zijn negen wedstrijden die we moeten winnen.”

Talent
De beachfreak ziet handballend Nederland groeien in het zand. “We hebben met de dames bijvoorbeeld ook toernooien gespeeld in het Noorden. In Rolde, Stadskanaal en Zwartemeer. Daar loopt hele talentvolle C- en B-jeugd rond. Ons succes kan helpen Beach Handball in het land een zet te geven.”

Foto: Albert Smit

Advertentie