Turkije als linke opener op weg naar tweede EK-ticket

By 3 november 2020Featured, Heren Oranje, Oranje

Vanuit pot 4 had Nederland landen als Kosovo en Italië kunnen loten. Het werd het linke Turkije. Een gevaarlijke opener voor de nationale ploeg op weg naar het tweede EK-ticket.

Advertentie

In januari kwamen de Oranjemannen uit op het Europees kampioenschap. De groepszege op Letland smaakte naar meer. Door het wegvallen van de play-offs voor het WK is de focus bij de nationale ploeg naar het EK in 2022, georganiseerd in Hongarije en Slowakije, verlegd.

Nederland start de EK-kwalificatiecyclus morgenavond om 20:00 tegen Turkije. In Almere wacht het thuisduel met het land dat uit pot 4 in groep 5 terecht is gekomen. Op papier de meest makkelijke ontmoeting. Alleen op papier.

Doruk Pehlivan
Naast Slovenië (pot 1) en Polen (pot 3) had Oranje uit pot 4 ‘dwergen’ als Kosovo en Italië kunnen loten. Het werd Turkije. Een land dat, zeker op eigen bodem, in de vorige EK-kwalificatiecyclus alleen door IJsland is weggespeeld.

Advertentie

In 2018 en 2019 won Turkije tweemaal van Griekenland. Tegen Macedonië bogen de rood-witten pas laat (27-31 en 25-26). De grote ster van de Turken is Doruk Pehlivan. De linkeropbouwer debuteerde vorig jaar namens het Poolse Kielce in de Champions League en staat dit seizoen bij Bundesliga-club GWD Minden onder contract.

Spor TOTO SK
De eredivisionist uit Turkije Spor TOTO SK is de hofleverancier van de ploeg die morgen in Almere het opneemt tegen de formatie van Erlingur Richardsson. Verder ook veel spelers uit de Turkse competitie. Bijvoorbeeld van Besiktas, dat in het seizoen 2018/2019 nog in de groepsfase van de Champions League speelde, en verrassende koploper Beykoz.

In januari 2018 troffen de aanstaande opponenten elkaar voor het laatst. In de strijd om een WK-ticket zegevierde Oranje in Sittard (26-19 na 12-12). De partij in Aksaray ging door Nederland met 30-27 (14-16) verloren.

Livestream
Een linke opener voor Nederland dat Iso Sluijters, Luc Steins en Ephrahim Jerry in Flevoland moet missen. Spelers als Kay Smits, Jeffrey Boomhouwer en Bobby Schagen zijn wel van de partij in het lege Topsportcentrum in Almere. Het startschot van de jacht op een nieuw EK-ticket is via een livestream te volgen.

Foto: FotoReza

Advertentie