Skip to main content

Van Bagdad naar Barger-Compascuum: Vluchteling vindt bij tweede divisionist plekje

Hij heeft meerdere jeugdinterlands voor Irak achter zijn naam staan, maar gaat na een heel jaar niet gespeeld te hebben zich niet in het Midden-Oosten, maar Drenthe en soms daarbuiten laten zien. Vluchteling Ali Raad (21) heeft bij tweede divisionist HVC een plekje gevonden.

Advertentie

Niet veilig in Bagdad en zo moest Raad aan het begin van 2021 vluchten uit zijn thuisland. Eenmaal aangekomen in Noord-Nederland en beschermd bij zijn oom, de broer van Raad’s moeder die nog in Bagdad woont, durfde de jonge twintiger weer aan handbal te denken.

Via Instagram, het talent wordt daar door meer dan 13000 landgenoten gevolgd, kwam Raad in contact met HVC. De club is dagelijks actief op social media en viel zo op. Het kleine uurtje reistijd vanuit Appingedam en terug bleek geen probleem en zo trainde de snelle linkerhoekspeler vanaf maart mee in Barger-Compascuum. Na ellende weer geluksmomentjes bij Raad.

Handtekening uit Basel
“Handbal doe ik het liefst. Daar word ik heel vrolijk van”, vertelt Raad op de website van HVC. De hoofdmacht van de Drentse club speelt in de tweede divisie. Al snel werd gekeken naar manieren de Irakese vluchteling lid van de vereniging te maken.

Advertentie

Geen makkelijke opgave. Na handtekeningen uit Bagdad en daarna Basel was het mogelijk. Met dank aan Al Shorta, de laatste club van Raad waar hij prof was. Meervoudig landskampioen en vijfde in de Champions League van Azië. Doordat Al Shorta van een opleidingsvergoeding heeft afgezien kon HVC, een clubje met nog geen honderd leden, doorpakken.

Tussen hobbyisten
“HVC is mijn familie geworden”, deelt Raad. In de afronding op de linkerhoek laat hij wekelijks zien een goede techniek te hebben en daarmee is de Irakees een breedte versterking voor HVC. Als voormalig professional begeeft Raad zich nu tussen hobbyisten. “Het gaat me niet om de grote van de club waar ik speel, maar de mensen binnen de club.”

Met hulp van het NHV – ook voor de bond een ongebruikelijke, maar uitdagende overschrijving – is Raad sinds deze week lid van HVC. Zo kan hij niet alleen op de training, maar ook in het weekend zijn energie kwijt en liefde voor de sport uitdragen.

Advertentie