Skip to main content

Van der Heijden in Frankrijk weer wekelijks op haar voorvoeten

Al aan het eind van afgelopen winter werd international Laura van der Heijden (32) bij het ambitieuze Chambray Touraine Handball als een van de gewenste aanwinsten gepresenteerd. Met veel zin voegt de rechteropbouwer van de Oranjedames land nummer vijf toe aan haar lijstje met speelplekken. 

Advertentie

Tussen een loop- en baltraining door heeft Van der Heijden een moment gevonden een telefoontje uit Nederland te beantwoorden. “Ik heb er alweer twee weken op zitten. Nee, de voorbereiding is niet het leukste wat er is, maar als het eenmaal achter de rug is krijg je een voldaan gevoel”, aldus de international vanuit Midden-Frankrijk.

In 2020 zat Van der Heijden in het blik met landgenoten dat bij Borussia Dortmund werd open getrokken. Na het binnenhalen van de gedroomde landstitel in 2021 hebben veel wisselingen plaatsgevonden bij de runner-up van de Bundesliga. Van der Heijden heeft voor een verhuizing van Dortmund naar Frankrijk gekozen.

“Een competitie die ik al een tijdje goed volg”, legt Van der Heijden uit. “Ook een heel sterke competitie. Ik heb er altijd interesse in gehad en toen Chambray belde heb ik er al vroeg voor gekozen er voor twee seizoenen te tekenen.”

Advertentie

Meerdere nieuwelingen
Eerder speelde de oud-speelster van LHV, Venus Nieuwegein en VOC in Duitsland (VfL Oldenburg en jaren later SG BBM Bietigheim en Borussia Dortmund), Denemarken (Team Esbjerg) en Hongarije (FTC en een half jaar Siofok KC). “Alleen bij Siofok werd Engels gesproken. Hongaars is ook een moeilijke taal. Verder heb ik al heel veel andere talen moeten leren. Ik spreek goed Duits en kan alles in het Deens verstaan.”

Drie weken woont Van der Heijden nu naar tevredenheid in Frankrijk. “Ik heb een eigen appartement en drie teamgenootjes wonen in de buurt. We rijden samen naar de training”, vervolgt ze. Naast Van der Heijden zijn onder andere ook Nadia Offendal (Paris 92), Manon Houette (Bourg-de-Péage) en Melvine Deba (Metz Handball) nieuw bij middenmoter Chambray Touraine Handball. “De club speelt dit jaar in de EHF European League en wil in eigen land een grotere rol van betekenis spelen.”

HBO Vertaal Opleiding
“Het niveau in de Franse eredivisie is heel hoog. Om te winnen moet je altijd gefocust zijn. De nummer drie kan zo van de nummer zeven op de ranglijst verliezen. Dat was afgelopen seizoen in Duitsland anders”, geeft Van der Heijden toe. “De Bundesliga is meer voorspelbaar geworden. In Frankrijk moet je voor punten er iedere week staan.”

Spelen voor Chambray Touraine Handball gaat Van der Heijden combineren met een HBO Vertaal Opleiding. “Ik heb door de jaren heen als prof een talenknobbeltje weten te ontwikkelen”, concludeert ze. Frans is de volgende taal. Naast de thuisstudie, de eerste focus ligt op Engels, bezoekt Van der Heijden eens per week een Franse taalles. “Deze biedt de club aan. Alles gaat hier namelijk in het Frans. Nu moeten teamgenoten nog alles vertalen.”

Als je de dertig gepasseerd bent
“Aan het begin van je carrière wacht je af op de clubs die zich melden en daaruit maak je een keuze. Als je de dertig bent gepasseerd ga je vooral nadenken wat je zelf nog uit je loopbaan halen wilt”, legt Van der Heijden haar clubkeuze uit. “Naast het land en de competitie sprak ook de club me aan waarna we er samen snel uit zijn gekomen. Ik hou wel van een avontuurtje en daarbij past het spel dat Chambray Touraine Handball wil spelen bij mij.”

Al jaren is Van der Heijden een zekere keuze voor clubcoaches en ook bij Oranje. Inzet in de dekking, doelpunten aan de overkant. Het liefst tussen één en twee. “Maar je moet me niet tussen statische opbouwers zetten. Ik ben nooit de speler geweest die zo maar over een groot blok heen schiet”, gaat ze verder. “Chambray Touraine Handball wil een snel spel gaan spelen en dat zie ik zitten.”

Brest en Metz
In dienst van Borussia Dortmund is Van der Heijden in de Champions League grootmachten Brest Bretagne – waar oud-teamgenoot bij Borussia Dortmund Merel Freriks heeft getekend – en Metz Handball al tegengekomen. “Zij zullen dit jaar in Frankrijk weer de dienst uitmaken”, besluit de linkspoot. “Als we in de top-5 eindigen hebben we het heel goed gedaan. Dan heeft de club de stap gemaakt die ze voor ogen hadden.” 

Foto: Tina Kolthof

Advertentie