Skip to main content

Van een échte derby is in Friesland weer sprake

By 24 september 2020Competities, Hoofdklasse, Voorpagina

De landelijke hoofdklasse A begint zaterdagavond met een bijzonder en scherp duel in Friesland: een derby tussen rivalen Cometas en FHC.

Advertentie

In provinciehoofdstad Leeuwarden treffen beide hoofdklassers elkaar. De spanningen tussen Cometas en FHC zijn hoog opgelopen. Van een échte derby is in Friesland weer sprake.

Cometas speelt al jaren achter elkaar op landelijk niveau. Dat deed de ploeg in het blauw-geel de afgelopen seizoenen zelfs meermaals in de tweede divisie. Het is de damestak van Cometas waar dit seizoen naar gekeken wordt.

Losse tongen
Door het vertrek van een aantal basiskrachten heeft de formatie uit Leeuwarden ervoor gekozen in de hoofdklasse te spelen. Uitgerekend bij streekgenoot FHC zijn de verlaters van Cometas aangesloten. Het heeft de tongen in de Noordelijke provincie losgemaakt.

Advertentie

Het gaat om Ferry Ferwerda en Martijn Poel. Ook Joost Konings, vorig jaar actief voor V&S uit Groningen, zal zaterdag aantreden in het tenue van de nieuwkomer in de hoofdklasse A FHC. Ook Konings heeft een verleden bij tegenstander Cometas.

Eerste klasse
Vanuit de Noordelijke eerste klasse is FHC uit Stiens gepromoveerd naar de landelijke divisie. Coach Sido van der Ploeg is aan de slag gegaan met een jonge en gretige ploeg. Door de gang omhoog en versterkingen uit Leeuwarden ziet de toekomst er voor het vlaggenschip van FHC weer rooskleurig.

Door de komst van de spelers van Cometas mag de promovendus zich zaterdagavond in de derby zelfs favoriet noemen. Waar er twee seizoenen geleden nog gesproken werd over een fusie tussen de aanstaande opponenten, staan Cometas en FHC zaterdagavond in de hoofdklasse A lijnrecht en briesend tegenover elkaar.

Eer
Niet alleen twee punten in de landelijke klasse, maar ook de eer van de provincie staat in de hoofdstad op het spel. Wie haalt zijn gram: de opkrabbelende thuisploeg of de brutale gasten uit Stiens?

Foto: Jaap van der Pijll

Advertentie