Van luisteren naar praten: Nu is Van Ommen de oudste

In de afgelopen negen seizoenen heeft Luc van Ommen (25) in het tenue van Tachos bijna alle posities op de ranglijst in de eredivisie bezet. Jaar tien van het trouwe clubmens kan wel eens een heel succesvolle worden. 

Advertentie

Op zijn zestiende sloot Van Ommen voor het eerst aan bij het eerste van Tachos. De club uit Waalwijk was na mindere jaren in de eerste divisie weer terug op het hoogste niveau. “Toen was ik een ‘broekie’. Ik heb veel spelers zien gaan, maar ook komen. Nu ben ik de oudste van de groep”, lacht Van Ommen.

Er werd de afgelopen jaren wel eens getrokken aan de cirkelspeler uit Noord-Brabant, maar Van Ommen besloot bij Tachos te blijven. “Het is vijf minuten fietsen naar de hal”, vertelt hij. “Ik heb door de jaren heen veel vertrouwen gekregen van de club. Andersom zie ik mooie dingen gebeuren. Naast dat ik Tachos een gezellige club vind, vind ik ook dat we op een gezonde manier bezig zijn in de eredivisie.”

Meer tieners
Van Ommen doelt op de goede begeleiding voor de jeugd van Tachos. Vanaf de B-jeugd spelen alle jongens op landelijk niveau. “Je kunt wel veel spelers aantrekken, maar als je niet in de jongens uit de buurt investeert, sta je op een gegeven moment stil. Zeker als de spelers van buitenaf besluiten te vertrekken”, is de mening van Van Ommen. “Tachos doet dat goed. De focus ligt op de jeugd. Ik hoop dat het huidige eerste een aantal jaar bij elkaar blijft. Dan kunnen we nog wel eens een stapje omhoog maken.”

Advertentie

Hij is slechts 25, maar al de oudste van de groep. Het vlaggenschip uit Waalwijk telt meer tieners, dan twintigers. “In het begin luisterde ik alleen, jaren later ben ik degene die praat. Dat past me wel. Ik vind het zelfs leuk. Sommige jonge gasten hebben meer talent dan ik had. Door ze goed op te leiden kunnen ze veel voor Tachos gaan betekenen. Dat is ook voor hun eigen ontwikkeling hartstikke goed.”

Hans van Dijk
“Ook de komst van Hans van Dijk is een stap in de goede richting”, gaat Van Ommen verder. De trainer/coach komt over van BENE-Leagueploeg Volendam en volgt Fred Michielsen op. “Een heel leuke man. Ja, die kan wel van een ploeg een team maken. Verder vind ik hem tactisch ook sterk. Met hem kunnen we vooruit. Misschien moeten we wel aan een plaats in de top-3 denken. Voor mij als jongen van de club is dat super.”

“Ik vind het mooi om te zien dat de vereniging, klein van stuk, is gegroeid. Met de uitdagingen die daarbij horen”, is Van Ommen strijdbaar. Een aantal keer heeft hij meegemaakt dat de clubleiding een trainer heeft afgezet. Dat ziet de voormalige captain, onder Van Dijk draagt Joost Rombouts de band, als een dieptepunt. “Maar nu is de basis stabieler.”

Houten, BFC en Hellas. De eredivisie telt na de zomer meer ploegen met veel talent. “Soms missen we wat routine in ons spel”, besluit van Ommen. Tachos speelt al een aantal weken oefenduels. “Dat krijg je als de gemiddelde leeftijd zo laag is. Rust in ons spel krijgen is belangrijk. Als we daarin slagen en de jonge jongens veel blijven spelen, denk ik dat we op dit niveau lang mee kunnen.”

Tachos doet niet mee aan de alternatieve. Na oefenpartijen tegen onder meer Aalsmeer 2 en E&O gaan Van Ommen en consorten ook tegen competitiegenoot DFS Arnhem sparren.

Foto: Tina Kolthof

Advertentie