Skip to main content

Vertrouwen is terug bij VOC van Janson

Na de verloren finale en veel uitgaande transfers werd in Amsterdam een toontje lager gezongen. Eenmaal weer bovenaan is het geloof bij VOC’er Faye Janson (21) en haar team terug.

Advertentie

Wie een blikt op de ranglijst van de eredivisie werpt, ziet dat VOC eerste staat. Geen ongewoon gezicht, al neemt Janson die positionering niet meer voor lief. “Aan het begin van het seizoen wisten we niet waar we stonden en mikten we op het halen van de kampioenspoule”, legt de rechteropbouwer uit. 

Nadat niet de groen-zwarten in 2022 met het kampioenschap aan de haal gingen, maar HandbaL Venlo raakte VOC ook nog basiskrachten kwijt. “Met Kim Molenaar vertrok een opbouwer die een groot aandeel in ons spel had”, vertelt Janson. “Dan moeten anderen het gat opvullen. Ook was de dynamiek anders.”

Via Tornado en VZV
Zo hield een routinier als Michelle Goos het voor gezien. “Dan komen nieuwe meiden naar VOC en die moeten even wennen aan hoe het er hier aan toe gaat. Bij de club is het redelijk hard. In de voorbereiding zijn we vooral bezig geweest met iedereen een plekje geven.”

Advertentie

Janson studeert Commerciële Economie in Amsterdam. Voor ze het tenue van VOC aantrok speelde ze voor Tornado en VZV. “In Heerhugowaard heb ik nog met Bo van Wetering samengespeeld”, noemt ze. “Bij VZV had ik de drang me sneller te ontwikkelen en toen ben ik in de A’s naar VOC overgestapt. Dat is inmiddels enkele jaren geleden.”

Doelstelling bijstellen
“Ik voelde me er snel op mijn gemak. Ik klets graag”, zegt Janson. “Heb dan ook in de eerste weken van het nieuwe seizoen meteen geprobeerd me meer te laten horen binnen de ploeg. Dat deed ik altijd al buiten het veld, maar dit jaar ook binnen. Als spelers vertrekken moeten anderen een leidende rol pakken.”

In de eerste competitiemaand verloor VOC nog van provinciegenoot SEW. Sindsdien werden alle partijen door de formatie van Rachel de Haze, die in de hoofdstad heeft verlengd, gewonnen. “Als de resultaten beter worden moet je ook de doelstelling bijstellen”, biecht Janson op. “We waren eerst blij met een plaats in het linkerrijtje, maar kampioen worden is nu ook realistisch.”

Jette van Ingen
“Ik denk dat ik samen met Jette van Ingen goed bezig ben op de rechteropbouw. We kunnen beiden ons aandeel in het spel leveren. Soms heeft zij een grote rol en soms ik”, gaat ze verder. “De dekking is een belangrijk verbeteringspunt voor mij. Verder wil ik aanvallend diverser worden. Mijn afstandsschot wordt goed geanalyseerd. Ik moet meer vanuit de loop gaan doen of vaker de één-tegen-één opzoeken.”

Het zelfvertrouwen bij Janson en VOC is terug. De lange schutter besluit: “Alles staat in teken van samen groeien en er in de lente staan. Dan moeten we laten zien dat we ook kunnen presteren als de druk hoog is.”

Foto: FotoReza

Advertentie