Vraagtekens bij potindeling Oranje

Ondanks een gedeelde eerste plaats in EK-kwalificatiegroep 5 moet Oranje het doen met een plekje in pot 4. Daar worden in Nederland vraagtekens bij gezet.

Advertentie

De tweede plaats achter Slovenië, dat in pot 1 zit, en twee zeges op Polen is onvoldoende voor Nederland een pot te promoveren. Net als twee jaar geleden zitten de Oranjemannen donderdagmiddag om 17:00 tijdens de loting in de laagste groep en kan het drie sterke opponenten verwachten.

In 2019 ging de nationale ploeg na veel rekenwerk als een van de beste nummers drie naar het EK. Toen was pot 4 logisch. Nu roept de indeling vragen op.

Knap als tweede
Op basis van de positie in de EK-kwalificatiegroep én de ranking van het vorige Europees kampioenschap wordt de potindeling gemaakt. Door een overwinning op Letland eindigde Nederland op het eindtoernooi op plaats 17. Er deden 24 landen mee aan het EK.

Advertentie

Montenegro, achttiende op het kampioenschap van 2020, en Nederland zijn de enige twee landen in pot 4 die knap als tweede in de EK-kwalificatiegroep eindigden. Oekraïne, Bosnië, Polen en debutant Litouwen zijn als vier beste nummers drie nipt gekwalificeerd.

Slowakije
Op host Slowakije na, direct geplaatst voor het EK, eindigden alle landen in pot 3 als tweede in hun poule. Ook stonden ze allen net iets hoger dan Nederland op de ranking van het EK van 2020: Wit-Rusland (tiende), IJsland (elfde), Tsjechië (twaalfde), Frankrijk (veertiende) en Noord-Macedonië (vijftiende).

Zo lijkt de potindeling te onderbouwen. Al is de plek van Slowakije in pot 3 afwijkend te noemen. Waar Nederland in 2020 in Trondheim tegen latere winnaar Spanje en Duitsland op het EK speelde, was het aanstaande gastland niet eens geplaatst.

LandPotPositie in groepRanking EK 2020
Noorwegen1Eerste3
Spanje1Direct geplaatst1
Duitsland1Eerste5
Kroatië1Direct geplaatst2
Slovenië1Eerste4
Portugal1Eerste6
Zweden2Eerste7
Rusland2Eerste22
Servië2Eerste20
Hongarije2Direct geplaatst9
Denemarken2Eerste13
Oostenrijk2Tweede8
Slowakije3Direct geplaatstNiet gekwalificeerd
IJsland3Tweede11
Frankrijk3Tweede14
Wit-Rusland3Tweede10
Tsjechië3Tweede12
Noord-Macedonië3Tweede15
Nederland4Tweede 17
Oekraïne4Derde19
Bosnië4Derde23
Montenegro4Tweede18
Polen4Derde21
Litouwen4DerdeNiet gekwalificeerd

Alleen als Oranje boven Slovenië op plaatst één was geëindigd had het afgaande op de potindeling kunnen rekenen op promotie. Servië (22) en Rusland (20) eindigden bijna laatste op het EK in 2020, maar wisten tijdens de afgelopen kwalificatiecyclus hun poule te winnen en zitten in pot 2.

Foto: FotoReza

Advertentie