“We hebben felicitaties van over heel het land ontvangen”

De eerste landstitel ooit van HandbaL Venlo heeft veel losgemaakt. Trainer/coach Robin Gielen (45) spreekt van een machtsovername.

Advertentie

In twee duels hebben de Noord-Limburgers VOC weten te onttronen. Een onverwachts verloop van de best-of-three, omdat de voorgaande jaren VOC de beste ploeg van het land was. “Dat sentiment heb ik in voorbereiding op de finales proberen te gebruiken”, opent Gielen het gesprek.

“De buitenwereld wees VOC aan als favoriet en ik merkte ook overtuiging in Amsterdam. Ik heb vanaf het moment van plaatsing tegen mijn groep gezegd dat ik ons de favoriet vond. Ik zou geen speelster van me willen inruilen voor een van VOC”, gaat de trainer/coach van HandbaL Venlo verder.

Juiste balans
De zege in Amsterdam (23-24) was de grootste verrassing van de twee. Afgelopen zaterdag maakten de blauw-witten het karwei in eigen huis na 16-16 bij rust af: 34-28. “De meiden hebben flink feest gevierd. Ik doe dan een stapje achteruit en geniet van hen”, zegt Gielen. “We hebben felicitaties van over heel het land ontvangen. Dat is veelzeggend. Denk ook dat de machtsovername goed is.”

Advertentie

Na jaren is VOC titelhouder af. “Wij hebben laten zien dat er meerdere manieren zijn om de beste van het land te worden”, gaat Gielen verder. “Bij VOC trainen heel veel meiden bij de HandbalAcademie. Die vinden zo hun weg naar het buitenland. Nu worden ook speelsters van HandbaL Venlo door spelersmakelaars benaderd. Terwijl bij ons de juiste balans wordt gezocht tussen handbal en een maatschappelijke carrière en ook een sociaal leven.”

Verdediger naar voren geschoven
In de beide partijen met VOC schoof Gielen één verdediger naar voren. “Er werd gesproken over een persoonlijke dekking voor Kim Molenaar, maar bij ons was niet de speelster, maar positie belangrijk”, zet Gielen recht. “VOC speelt veel dubbele systemen die voor veel druk op ons middenblok zouden kunnen zorgen. Door vroeg uit te stappen op zowel de linker- als rechteropbouw hebben de spelmakers van VOC moeten starten vanuit een stuit. Dat was onze bedoeling.”

Gielen: “Het winnen van de schaal zorgt niet alleen voor trots, maar ergens ook opluchting. Ook wij zijn begonnen met roepen dat we de beste van het land wilden zijn. Dat heeft ook voor druk gezorgd. Eindelijk hebben we na de pandemie voor een hoofdprijs mogen spelen. De grotere mond hebben we waargemaakt.”

Interesse voor Van Sleeuwen
De oefenmeester van de Noord-Limburgers heeft de groep een week vrij gegeven. “In het weekend worden we door de gemeente gehuldigd en dan gaan we verder met trainen. Ik denk dat een heel groot deel van de groep blijft. Vanuit het buitenland is er interesse voor Lianne van Sleeuwen. Als zij de stap gaat maken moeten we mogelijk ook gaan kijken naar versterking, maar we willen vooral inzetten op eigen speelsters en jeugd.”

Foto: FotoReza

Advertentie